MOJSTRSTVO LJUBEZNI

Tolteške modrosti
Avtor: Don Miguel Ruiz
Praktični vodnik na poti k popolnim odnosom

Po tolteškem izročilu nas k naši pravi naravi, ki je sreča, svoboda in ljubezen, vodijo tri poglavitna mojstrstva.

Prvo je mojstrstvo zavestnosti. To nas uči, da se zavemo, kaj v resnici smo. To je prvi korak proti svobodi, saj ne moremo biti svodobni, če ne vemo, kaj smo oziroma kakšno svobodo iščemo. Tolteki so rekli: »uzrimo se v resnici«, in to so izmojstrili v veščini ozavedenja.

Drugo je mojstrstvo preobrazbe, in nas uči, kako naj postanemo duhovni bojevniki in »zalezujemo« svoja dejanja in odzive, da bi se osvobodili priučenega znanja, ki nas oklepa v suženjstvo. To mojstrstvo nam kaže, kako naj spremenimo svoje dogovore in prepričanja – in z njimi sanje svojega življenja.

Mojstrstvo ljubezni je sad prvih dveh mojstrstev. S tolteškega zornega kota je to vse, kar je, ustvarjeno iz Ljubezni. Ljubezen je Življenje samo. Ko se izmojstrimo v ljubezni, se uskladimo z Duhom Življenja, ki veje skozi nas. Tedaj nismo več telo, um in duša; tedaj smo samo še ljubezen. Tedaj je vsako naše dejanje izraz ljubezni in ljubezen v dejanju lahko obrodi samo srečo.

Ko se torej izmojstrimo v zavestnosti, preobrazbi in ljubezni, si znova pridobimo božanstvo in postanemo eno z Bogom. To pa je Toltekov cilj.

V Mojstrstvu ljubezni avtor osvetljuje prepričanja in domneve, utemeljene na strahu, ki spodkopavajo ljubezen in naše odnose z drugimi obremenjujejo s trpljenjem in napetostmi. Da bi svoje sporočilo navdihnil z življenjem, nas Ruiz razsvetljuje z globokovidnimi povestmi in nam tako kaže, kako naj si pozdravimo svoje čustvene rane, si zopet pridobimo svobodo in radost, ki sta naša rojstna pravica, in obnovimo v sebi duha igrivosti, ki je bistvenega pomena za naše odnose z drugimi.

»Sreča lahko pride samo iz vaše notranjosti in je sad vaše ljubezni. Ko se zaveste, da vas ne more osrečiti nihče drug in da je sreča zgolj sad vaše ljubezni, to postane največje mojstrstvo Toltekov: mojstrstvo ljubezni.«