Življenje je eno samo. Moje je takšno, tvoje je drugačno. Težke stvari prinašajo tudi kaj dobrega. Mene na primer so težke stvari naučile ceniti vse, kar imam. Kar mi je dano. Kar zmorem.

Dosti bolj sem hvaležna za majhne trenutke. To so tisti, saj veste VDIH in IZDIH. To je zame prva nagrada loterije.

Pes terapevt – Intervju v reviji Moj pes

Tokrat sem imela čast, da sodelujem v reviji MOJ PES – revija, kjer sem lahko povedala, kako pomembna za moje življenje sta Brina in Dino. Zakaj mi toliko pomenita, zakaj sta vedno z menoj in kako mi vsak dan pomagata.

življenje je eno samo- Nastja Klevže pes terapevt
Življenje je eno samo – jaz svoje delim z Dinotom in Brino

Hvaležna sem, da sta moja terapevta. 🐩 Brina in Dino 🐩
https://nastjaklevze.com

Intervju si lahko preberete v reviji Moj pes številka – januar/februar 2020.

Psi terapevti so dragoceni

Ko sem dobila povabilo, k sodelovanju, da predstavim življenje s psi terapevti, mi je to zelo veliko pomenilo, kajti psi terapevti so dragocena izkušnja, ker se sama vsak dan znova in znova o tem prepričam in verjamem v čudež terapije.

Ko psa sprejmeš za svojega terapevta, dobi življenje bolnika neki nov smisel. Pes ti vlije upanje, kadarkoli se pojavi v tvoji bližini. Kadar doživljaš največje krize bolezni, je njegova prisotnost bližja kot prisotnost ljudi. Drugačna je.

Ko človek trpi zaradi stiske ali bolečine, se ti pes približa na svoj način. V tistem trenutku, ko se ga dotikaš, ker to počneš samoumevno, se izza bolečine dvigujejo pogum, volja in tista želja, da premagaš, kar te pesti. Mogoče ima samo ljubezen v začetni fazi v sebi to milino in željo po sreči, kot jo imajo dotiki in prisotnost psa v najtežjem trenutku.

Ljubezen psa je nesebična, je topla in nežna. Je psihološka, ker tolaži in s hormoni sreče, ki se sprožajo zdravi in dviguje moč in voljo človeka. Zato pravijo, da moč misli lahko pozdravi vse.
Ko v bolečini crklajš svojega ljubljenčka, se menjavajo misli. Začne se tisti prvi preskok, ko želiš biti zdrav. Zdrav zase in za svojega psa. Kajti pes ti privošči vse najboljše. Saj ko si dobro, je pes najsrečnejše bitje na svetu.

Ni pomembno, kaj drugi mislijo

Ko gre za premagovanje bolezni in je pes vaš terapevt, imate morda z njim malo drugačne odnose. Bolj globoke. Morda živite z njim malo drugače, kot če bili zdravi. Morda mu dovolite, kaj več ali drugače, kot bi mu drugače …

Včasih se lahko kdo iz okolice vakne v vaš odnos in pokritizira. Ampak, naj vas to ne gane. Sama sem bolna na pljučih in podvržena neprestanem boju z okužbami. Ljudje me pogosto zaradi tega vprašajo, če mi psi ne škodijo. Če sem alergična nanje in podobno …

Verjamem, da vsi ne razumejo moje bližine s psi. Ampak, meni je naše skupno početje prineslo veliko več zadovoljstva pa ne samo zadovoljstva in sreče, ampak dobrega počutja in uspešnega spopadanja z boleznijo kot vse ostalo. Če bi preštela, koliko krat me je kateri od niju nepričakovano samo polizal obraz, si že mislim, da bi celo nekateri rekli, da sem zato bolna.

Tako pomagajo psi terapevti

Vsak tvoj poljubček je kot antibiotik, ki zdravi

Nastja

Ampak ni pomembno, kaj drugi govorijo in mislijo, ko gre za vašega terapevta imate samo vi svoja pravila v roki. Vi veste, kaj je za vas najboljše, kaj vas motivira, ker tukaj ne gre za motivacijo poslovnega uspeha, ampak za kakovost vašega dobrega počutja.

V čakalnici vedno čakam, da se čimprej vrnem k njima

Še ena od najmočnejših dobri strani mojih psov terapevtov je, da se jih nikoli ne naveličam, in ko ju ni, komaj čakam, da ju vidim.

Pogosto obiskujem zdravnike in priznam, vedno mi je tesno, ko čakam v čakalnici. Pri napredujoči bolezni ne moreš brez skrbi sedeti in samo čakati. Ko me prevzame takšen val razmišljanja, se mi v mislih vedno prikažeta Dino in Brino. Tako začnem razmišljati bolj pozitivno,
vem, zakaj mora biti vse dobro in zakaj moram čim prej domov. Skratka v misli se mi prikradejo trenutki, kako se sprehajamo, kako Dino nosi svojo palčko in kako Brina zvesto hodi ob meni.

Ko padem v takšno razmišljanje, se v moje srce prikrade radost. In sreča in komaj čakam, da vse dobro opravim in se vrnem domov. Potem sem ponovno polna energije. Za vsakim pregledom, ki ga opravim, si želim živeti.

Moj telefon je poln slik

Življenje je eno samo, ampak sestavljeno iz tisoče in tisoče drobnih trenutkov. Meni telefon služi zelo dobro. Najraje ga uporabljam za slikanje. In če pogledam v arhiv, v mojem albomu je toliko sliko Dina in Brine. V tisočih trenutkih, v tisočih slikah igre, sprehodov, tekanje, ljubčkanja … Lovim jih na vseh korakih in ju slikam v njunih najlepših življenjskih izkušnjah.

Ko doma urejam slike, priznam, težko izbrišem še tiste ponesrečene, meglene … Ne vem, ali mine kak dan, da ne pogledam slik, ki me vedno znova spominja, kako lepo je bilo moje življenje, kako so se naša tri srca ujela in imela rada.

V času poslabšanja bolezni ali v čakalnici ali pa kar tako, za dvig energije, vedno znova gledam njune – naše fotografije. Ob tem se mi dviguje toliko življenjske energije, da si želim nenhno početi tako dobre stvari, kot so sprehodi.

Vsak dan sprehod ni zame. Včasih ne zmorem ali mi vreme ne ugaja. V tistih dnevih še toliko raje ogledujem slike in čustva, ki jih doživim, so tako močna, kot če bi tisti trenutek hodili. Želim povedati, da naše misli prebujajo v nas občutke, ki nas silijo v napredovanje.

Toliko lepega imam za povedat o psih terapevtih

Če življenje na eni strani da bolečino, ti na drugi strani podari nekaj za lajšanje bolečine. Če dobiš slabo izkušnjo, dobiš dobro lekcijo. Če zboliš, dobiš zdravilo. Tako se vrti življenje.

Nismo sami odgovorni za vse stvari, ki se nam zgodijo. Zgodijo se, ker je življenje polno zgodb, ki jih moramo živeti. Odgovorni pa smo za vse svoje odločitve, ki jih sprejmemo. In čustva – način, kako živimo življenje.

Ena od mojih najpomembnejših odločitev je, kako kljub vsemu živeti radostno življenje in biti srečna. Cistična fibroza me ne sme obremenjevati na vsakem koraku in ne sme mi kratiti sreče, to je moja odločitev. Zato prevzemam vse odgovornosti v svoje roke in se po vseh močeh trudim, da živim in se veselim življenja.

Svojo največjo radost sem našla v psih. Zakaj? :) To je vprašanje brez konca. Ampak na kratko; rada ju imam in ona dva imata rada mene. Rada me imata prav takšno, kot sem. Oziroma me najbrž imata zaradi tega rada še bolj. Ker vesta. Pač vesta.

Toliko v tem članku. O mojih dveh (Dinkecu 🐩 in Brinki 🐩), ki sta v tem življenju zato, da tudi meni sije sonce sreče.

Življenje je eno samo.