Občudujem ljudi, ki so preživeli neverjetne zgodbe, danes pa tako žarijo!

Vsak dan brez izjeme se v mojem življenju prikaže kakšen težek trenutek. Lahko, da sama občutim stisko, lahko, da se spomnim težkega trenutka ali pa imam stike z ljudmi, ki so preživeli težke izkušnje.
Težkih izkušenj je vsaj toliko, kot je ljudi. In še več. V življenju se lahko srečamo z mnogimi stiskami. Sama poznam ljudi, ki živijo in se vsak dan borijo s težavami. Bolezen je zagotovo ena od večjih ovir življenja. Povzroča veliko težav na različnih področjih.

 

 

Strah postane stalni spremljevalec v okolju družine, kjer živijo kronični bolniki. Če je bolezen neozdravljiva potem pomeni, da je pričakovati njen napredek in včasih sploh ne moremo razmišljati o izboljšanju stanja. Tako 365 dni v letu živiš, da preživiš. Ljudje, ki ob takih stiskah premorejo, stvari obrniti na bolje, živeti po svojih najboljših močeh, so ljudje, ki so mi za vzgled. Bolezen ne izbere družine. Ne izbere, ali si moški ali ženska. Si odrasel ali otrok. Ne vpraša, ali je zdaj pravi časi ali boš zmogel. Bolezen pride in obrne vse na glavo.

Kronični bolniki ne morejo reči od zdaj naprej, bo vse drugače. Jutri začnem na novo. Jutri več ne bo bolezni. Največkrat ne morejo sami spremeniti bolezni. Lahko le spreminjajo svoje zavedanje o življenju. Lahko spremenijo svoj pogled na bolezen. Lahko izberejo voljo in poskusijo.

Bolečine, onemogočanja, ki jih povzroči bolezen, čutiš na vsakem koraku življenja. In res potrebuješ veliko življenjsko energijo, da se odločiš živeti po vseh svojih najboljših močeh.

Pri ljudeh, ki so moji znanci in se borijo s težkimi neozdravljivimi boleznimi, sem redko kdaj slišala kaj drugega kot upanje, da bodo poskusili. Redko slišim pritoževanje čez nekaj, kar vsak dan pesti zdrave ljudi. Redki mečejo puško v koruzo in se pritožujejo, ker nimajo službe, ker nimajo otrok ali so razočarani v ljubezni. Večina jih živi vsak nov dan zato, da se počutijo čim bolje. Veselijo se nekih trenutkov, ki jih veliko ljudi ne opazi v svojem življenju. Njihove zmage so zmage, ki jih mnogi ne poznajo in ne občutijo. Za njihov kanček zdravja, bi uspeli narediti dvakrat več kot zmorejo in energijo bi vložili v tako željne stvari, ki jih ne morejo početi.

Dokler ste zdravi in so zdravi vsi okoli vas, imate veliko možnosti, da boste preboleli svojo stisko in si nekoč uredili življenje, kot si ga želite. Bolni nimajo te možnosti, saj je največkrat njihova največja bitka bitka s časom. Bitka življenja.

Poznala sem deklico … Bila je polna pričakovanj … V njenih najtežjih trenutkih ni jokala … Samo čudežno je čakala, da se ji izpolni največja želja. A se ji ni … Meni je ostala njena ogromna volja in pogum kot najlepše darilo, ki sem ga dobila. In njena želja, kot bolečina, ki se nikoli ne bo izpolnila.

Bodite kos svojim nalogam, ki jih je življenje pripravilo za vas. Ne pritožujte se. Vse težave minejo, vi pa ostanete, kot ste ali zrastete v odgovorno osebo. Življenje je vaše.

 

 

Skupine:

Kolumne,

Zadnja posodobitev 13/07/2019