Odvisnost od odnosov

Nemalo kdaj se znajdemo v zapletenem ljubezenskem razmerju. Zapleteno je beseda, ki označuje težavnost in nesrečo v paartnerskem odnosu.
Glede na to, da je zasvojenost, tako razširjena širom po svetu, se je k samemu zavedanju začelo zatekati vse več strokovnjakov, ki skušajo takšne osebo ozavestiti, in jih usmeriti izven tega gorja.

Kadar se srečujemo z odvisnostjo od odnosov, ne gre zato, da je nujno potrebno prekiniti vsak zasvojeni odnos. Terapija je usmerjena v zdravljenje osebnosti, kot individuala. Po večini statistikah je lepo razvidno, da prav ženske veliko bolj trpijo v zasvojenosti z odnosi, kakor moški.

NEPLODNA RAZMERJA

V neplodnih razmerjih se znajdemo, ko naša pričakovanja ljubezni niso zadovoljena. Podzavest pa je tista, ki nas pogosto zadržuje ujete v teh ljubezenskih zankah. V bistvu z njo hranimo, neizpopolnjeni del nepotešene ljubezni. Podzavest nam vedno znova vliva strah, in nam otežuje narediti konec moram, ki nas tlačijo in držijo ujete. Podzavest nam šepeta, kako smo žalostne, kako trpimo, kako nismo ljubljene. Zaradi tega trpimo v aktivnem življenju. Imamo občutek kakor, da imamo v srcu luknjo.
Šele, ko se z razumom lotimo svojih notranjih šepetalcev, lahko počasi zdravimo svoje notranje misli in tam odhod iz nezdravih odnosov ali spremembo nezdravega odnosa v zdrav odnos.

RAZLIKA MED “ZDRAVO” ŽENSKO IN ŽENSKO ODVISNO OD ODNOSOV
“Zdrave” ženske, so se za razliko od žensk odvisnih od odnosov, bolj sposobne ljubiti, spoštovati, ceniti svojo inteligenco, svoje kvalitete, svojo duhovno bogastvo in svojo osebnost.
Cenijo se same, zato ne potrebujejo potrditev nekoga drugega.
Te ženske vedo, kaj hočejo od življenja in kaj lahko storijo zase.
Nasplošno pričakujejo svoje življenje in so zato sposobne aktivnega prizadevanja, za uresničitev svojih načrtov.

Ženske, ki so nagnjene k odvisnosti, običajno hrepenijo po priznanju in pohvalah svojega partnerja. Negujejo svojo krhko samopodobo. Predstavljajo si, da brez podpore partnerja, ne morajo niti obstajati.

“Zdrave” ženske so čustveno zrele. Lahko delujejo skozi vse svoje čute. Zmorejo prenesti trpljenje, osamljenost in krepijo svojo duhovno rast. Poznajo odgovor na vprašanje “KDO SEM”.
Imajo dobro razvito samodisciplino – lahko odložijo zadovoljstvo svojih želja. Njihovo razpoloženje je bistveno bolj konstantno. Ne počutijo se žrtve usode.

Pri odvisnih ženskah, na njihovo razpoloženje še vedno močno vpliva strah in od tod nezrele reakcije. Občutki razpoloženja se porosto menjujejo, zato imajo obžutek, da je življenje ali pekel ali raj.
V sebi nosijo otroka, ki goji občutek praznine in je lačen pozornosti. Čimprej si želijo zapolniti svojo notranjo praznino in nahraniti lakoto po pozotnosti. Ne znajo čakati.
Primer je podoben nakupu lačnega človeka. Vsi vemo, da lačni človek, nespametno kupuje, saj kupuje iz izhodišča lakote in ne iz pravih odločitev, kaj je zanj dobro.

Za odvisnost velja tudi značilnost, da takšne ženske, niso niti do sebe najbolj iskrene. Izgubile so del osebnosti in tako posledično ne čutijo več, niti svoje prave identitete.
Svojo bistvo določajo samo z odnosi.

HRAST IN CIPRESA NE MORETA RASTI V SENCI DRUG DRUGEGA

Kadar reče ena oseba drugi “Ne morem živeti brez tebe”, vemo, da to ni ljubezen. Gre za odvisnost oziroma paraliziranje ene osebe na drugo.
Ljubezen je svobodna izbira, kadar dve osebi živita skupaj, svoja življenja, brez odvisnosti.
Tako izhajamo iz dejstva, da ljubezen izvira iz odprtih odnosov in odvisnost iz zaprtih odnosov.

ZDRAVA LJUBEZEN se;
-znotraj množi, kakor vse ostale sile,
-neguje ustvarjalnost,
-razkriva talent
-daje posebno globino prijateljstvu, skrbi za otroke in družine.

Nastja Klevže