“Danes vem, kako srečna sem, da sem tukaj, da občudujem naravo, svoj dom, svoje ljubljene. Da živim in opazujem. Da sanjam, pišem, ustvarjam. Vsaka malenkost me navdihuje. Rutine so izginile. Prisotna sem vsak hip polno v svojem življenju.”

Nastja Klevže

 

Izvor: Danes vem, kako srečna sem, da sem tukaj, da občudujem naravo, svoj dom, svoje ljubljene.

Jutro … Dobro jutro

Srečna sem, da živim. Rada vstanem zgodaj, da občutim vse, kar mi ponuja dan pred menoj. Nov dan. Ne spomnim se, kdaj sem bila na zadnje slabe volje, kdaj sem godrnjala, ko sem zjutraj vstajala. Že veliko časa je minilo od tistih dni …

Doživela sem nenavadno izkušnjo, ki me je spremenila za vedno. Spomnim se, da včasih večkrat nisem vedela, čemu sem tukaj. Da nisem vedela, kaj je smisel življenja. Ko sem legla spat, sem legla s svojimi težavami, in ko sem se zbudila, sem bila ponovno pri njih. Vedno podobno razmišljanje. Tisto negativno. Misli so se kar vrstile. Kot vrtiljak. Bolj sem jih želela umiriti, bolj so bile glasne. Če so minile ene težave, so se seveda hitro pojavile nove. Prihajali so dnevi, ko sem bila žalostna in dnevi, ko sem bila zelo srečna. Živela sem življenje, kot ga živijo mnogi.

Danes vem, zakaj sem doživljala te turbulentne čase. Danes tudi vem, zakaj mnogi ljudje prav tako kot sem sama – to preživljajo.

Sem zelo čustvena oseba. Rada razdajam svoja čustva, zato sem tudi od ostalih v življenju vedno pričakovala, da bom nekaj dobila nazaj. Moj svet je bil postavljen na odnosih. Na odnosih z drugimi ljudmi. Če so bili odnosi dobri, sem bila lahko srečna in zadovoljna. Če je bilo karkoli narobe, sem bila žalostna in nesrečna. Ti dve čustvi – sreča in žalost – sta se venomer izmenjevali. V takšnem življenju je res sreča veliko bolj močna, ker se rodi iz žalosti.

Mnoga leta sem se zavedala, da na koncu vsega ni to ravno to, kar si želim. Včasih sem bila že od vsega utrujena. Kadarkoli sem bila razočarana mi tudi nobena stvar ni nič pomenila. Komaj da sem, kaj počela. Če sem pa že kaj ustvarila, pa me na koncu tudi osrečilo ni.

Živela sem življenje, ki me ni najbolj osrečevalo. Ker sem se tega zavedala, sem si želela sprememb. Začela sem delati na sebi. Brala sem knjige, hodila na sprehode … Začela sem se vsaj malo spreminjati …

Vendar šele izkušnja, ki me je sredi noči presenetila, mi je spremenila življenje. Tisto noč sem bila najtežjo bitko. Doživela sem največji strah, a skozi ves strah sem čutila samo eno – To je moje življenje … V vsem strahu, ki sem ga doživljala, sem si želela samo nekaj, da se vrnem domov in da živim svoje življenje.

Danes sem lahko hvaležna tej izkušnji, ker sem kljub vsemu tukaj. Naučila me je nekaj, kar me nobena knjiga ni zmogla. Na lastni koži sem čutila, kaj pomeni življenjska energija, ko se boriš. Boriš, da boš ostal na tem svetu. Spomnim se trenutka, ko sem odhajala v bolnico. Moj pogled je zastal na kotičku nekega nepomembnega dela doma, a v tistem trenutku, sem v njem zrla v lepoto, ki je nikoli prej nisem zmogla videti. Potem so oči zagledale mojega malega papagajčka. Solze so se mi ulile po licu. Še danes slišim stavek, ki je kričal v meni: “Moram prit idomov! Moram, moram.” To je bila moja življenjska energija. Nikoli prej je nisem čutila. Nisem je poznala. Nisem vedela, da v človeku biva takšna moč. V prestrašenem, neodločnem človeku – kot sem bila sama.

Na srečo se je zame takrat končalo dobro. Tisti dnevi v bolnici so bili najstrašnejši. Spoznavala sem, kako sami smo v bistvu ljudje. Čeprav dobiš obiske, telefonske klice, sporočila … čeprav ti sporočajo, da te imajo radi, da komaj čakajo, da se vrneš, si na tako težkih prelomnicah sam. Zato je pomembno, da svoje življenje živiš polno, borbeno. Zato je pomembno, da si srečna oseba, zato da lahko preživiš najtežje izkušnje.

Od tega trenutka naprej v mojem življenju sije sonce. Vsako jutro. V meni se je prebudila želja po življenju. Po srečnem življenju. Srečno življenje pa živiš, ko si znotraj v sebi srečna oseba. Ne potrebuješ več veliko od zunanjega sveta, ker zmoreš sam ustvari najpomembnejše stvari. Zunanji svet te več ne rani. Imaš veliko dobrega v sebi.

Z vsemi težkimi izkušnjami sem prišla do največje spremembe, ki sem si jo želela. Imeti mir in biti srečna v svojem življenju.