Ljubosumje

Največji uničevalec zakonskih vez in partnerskih odnosov

Kaj je ljubosumje in kaj najeda?
Lahko rečemo, da je ljubosumje – sol ljubezni. Težave se pričnejo, ko je soli preveč. Ljubezen postane neužitna.

Obstaja veliko literature, ki je posvečena odpravljanja ljubosumja. Psihoanalitiki trdijo, da v globinah naše podzavesti, ljubosumje prehranjuje  banalni strah. Strah pred izgubo naše strasti, ljubljene osebe ali svoje lastnine, pravzaprav vsega za kar ponavadi rečemo “TO JE MOJE.”

Ljubosumje nastane, ko obstaja sum, ali še huje, dokaz, da je dana naklonjenost, ki pripada nam, nekomu drugemu. Potem se pojavi cela vrsta duševnih motenj.

Vsaka ženska, ki ima nekaj življenjskih iskušenj ve, kako težko je včasih obdržati moškega, če mu ne daš malo povoda za ljubosumje. Če drugemu človeku, ne daste občutka ljubosumja, le ta pomisli, da nihče ne namnja pozornosti vam. Ženske prav gotovo ne bi bile zadovoljne, če tudi ne bi malo pogledale v psihologijo moških.

Očitno je, da si človek z zmerno ljubosumjostjo,  znova zagotovi inters po ljubezni. Torej je ljubosumje kakor gorivo, ki je v določeni meri, seveda, zdravo. Med moškimi in ženskami je v ljubosumju pomembna razlika. Pri ženski se največkrat pokaže kakor – Izdal si me. Moški  so po naravi bolj poligamni, zato nam dajo več razlogov za ljubosumje. Čeprav nam sami po sebi namerno ne povzročijo ljubosumja. In zato so tudi sami manj ljubosumni. Ženske pogosto moškemu zastavljamo vprašanje: “Od kod ti njo poznaš?”

Moški so obsedeni z žensko lepoto. Pa ne zato, ker so vsi esteti in poznavalci lepote. Dejstvo je v tem, da ženska, katero si moški izbere zase, postane del njegovega ugleda. Lepa ženska – je za moškega znak uspeha, kakor ugledno delo, lep avto, draga ura ( to pa prizna morda le svojim prijateljem, bolj verjetno se s tem le pohvali. Pravzaprav se moški rad drugim pohvali s svojo boljšo polovico). Moški potrebujejo nenehno potrditev, da je njegova ženska, zanimiva mnogim moškim, a jo ima on, ker je najboljši. Iz tega razloga lahko moški postanejo ljubosumni, z razlogom ali brez razloga. Za ženske, so moški prav tako, del svojega ugleda. Ampak …. – NAJ POMEMBNEJŠI DEL.

Kadar imamo za ljubosumje pravi vzrok, ljudje pogosto naredimo največjo napako. Mislimo, da je kriv naš tekmec in namenjamo vanj svojo jezo. Morda je to namerna slepota – da bi obdržali priložnost zase in svojega ljubljenega.
Kadar se pojavi v odnosu ljubosumje na tretjo osebo, le ta postane naš tekmec, ki bi ga najraje potopili v WC školjko, ali mu ispulili šop las.

Obstaja škodljivo in koristno ljubosumje.

Ljubosumje je dobro, kadar ogreje odnos, ko ljubezen ni več sveža. Preverite to na zelo enostaven način. Ljubosumje je prijetno in le malo “žgečka živce”. ( Gre za trenutek, ko človeku, ki je dan tebi, nekdo malo preveč namenja pozornost).

Kadar pa ljubosumje povzroči žalost, je o tem, smiselno razmisliti. Zgodilo se je zato, ker se je vaš dragi spremenil.
Spremembe pa so, ker:

—– Ljubi drugo. Kaj lahko rečemo? Poroka ni oblika lastnine ( predvsem civilna poroka ne).
Resnično legitimna je samo ljubezen. Ko se nam zgodi kaj takega, pogosto dobimo nasvet: “Ne bodi ljubosumna. Raje ljubi drugega.” Ugovor se glasi “Se je preprosto zaljubiti v drugega?” Ne, nikakor to ni enostavno. Vendar je bolje nekaj energije porabiti za iskanje nekoga, ki nas bo ljubil, kakor z ljubosumjem nadlegovati človeka, ki ljubi nekoga drugega.

—– Ženskar. Če je ženskar, se ga znebite in spreglejte resnico! Tak ni mogel postati nenadoma, brez razloga. Tak trend se morda kaže le v adolescenci. Če ste si ga izbrali za življenje, morate vedeti, da niste v osmem razredu OŠ. To bo v njemu za vse življenje. Ženskar – to je stanje duha. Ljubezen je zanj samo potovanje. Zastonj ste ljubosumene, ker se ne bo spremenil. Poglejte za boljšim in se ne vdajajte v trpljenje.

—– Rad vas muči. Ne dovolite nikomur, da vas muči!! Če mu takšno vedenje daje občutek zadovoljstva, potem je sadist. Duševne bolezni je težko zdraviti. Naj za to poskrbi medicina in ne vi. Pustite ga pri miru. In nikakor ne poskušajte premagati ognja z ognjem. Vse pa se spremeni, če ste tudi sami mazohist. Potem sta našla drug drugega in Ljubita se.

Povzetek:
Če vam ljubosumje povzroča bolečino, razmislite, če je vredno živeti s tem človekom. In še slabše, z njim načrtovati kaj bolj resnega. Vendar pa je življenje brez ljubosumja tudi preveč dolgočasno (sveža hrana) in je zato dobro biti ljubosumen od časa do časa (da ne pozabite, da ste imeli najboljše).

Tisti ljudje, ki živijo bolj odprt odnos, se redkeje srečujejo z ljubosumjem in njihove veze zato trajajo dlje.

Strokovnjaki, so tudi ugotovili, da ljubosumje ne vpliva le na čustven odnos med ženo in možem, ampak tudi na njihovo spolno življenje. Zaradi suma izdaje, zmanjša libido v obeh zakoncih.

Mimogrede, v neki drugi študiji, pa se je izkazalo, da so ženske bolj občutljive na čustvene nezvestobe in moški na seks.

Ljubosumnost

Skupine:

Za navdih,

Zadnja posodobitev 10/07/2019