Vsi čutimo potrebo, da bi ljubili in bili ljubljeni, pa vendar je zadovoljitev te osnovne potrebe eden od največjih izzivov v našem življenju. Ustvarjanje ljubečih in trajnih odnosov je nujno za ohranitev psihičnega zdravja. Toda ustvarjanje in krepitev ljubečih odnosov zahteva več kot le dober namen; zahteva spretnost, vajo in pripravljenost za rast.


Da bi resnično ljubili in bili ljubljeni, se moramo naučiti dajati, ne da bi kaj pričakovali v povračilo, in sprejemati, ne da bi zahtevali ali prosili. Brezpogojna ljubezen ni ideal, saj jo je mogoče doseči z vajo. Skrivnost je v tem, da se naučite ljubiti samega sebe.

Ko ljubezen do sebe raste, se samodejno veča tudi sposobnost dajanja in prejemanja ljubezni.
Brezpogojno ljubezen začutimo, ko imamo polno in prekipevajoče srce. Lahko je brezpogojno ljubiti, ko nam je dobro in se počutimo ljubljeni. V takih trenutkih, ko težko sprejemamo ljubezen in podporo od zunaj, se moramo obrniti navznoter in dajati sebi. Ko se zopet počutimo dobro, lažje dajemo, pa tudi lažje komuniciramo z drugimi in lažje izpolnjujemo svoje potrebe in želje. Postanemo magnet, ki privlači pomoč.

ljubezen_poroka