Ali moški ljubijo drugače kot ženske?
Kdo je tisti, ki zares bolj ljubi, več trpi, se razdaja …
Že od nekdaj se govori, da so moški in ženske z dveh različnih planetov, od tod tudi vse razlike, nesoglasja in prepiri. Da bi se temu izognili, je treba te razlike spoznati, razumeti in premagovati. Preberite si, kaj je tisto, kar loči moške in ženske v zvezi, in spoznajte, kdo je tisti, ki zares bolj ljubi, več trpi, se razdaja in potrebuje bližino …

Raziskav o razlikah med moškimi in ženskami je veliko, največkrat pa navajajo naslednje razlike:
Kdo koga bolj ljubi?

Ženske enako močno ljubijo svoje partnerje, kot oni ljubijo njih, vendar ženske hkrati kažejo težnjo k večjemu spoštovanju svojih partnerjev.
Kdo se pogosteje in močneje zaljublja?

Moški in ženske se skoraj enako pogosto zaljubijo na prvi pogled (54 odstotkov žensk in 63 odstotkov moških verjame v ljubezen na prvi pogled). Ženske se pogosteje zaljubijo in pogosto pripovedujejo o svojih močnih občutkih, saj so evforične in jih kar razganja od zaljubljenosti. Prav tako so prej kot moški pripravljene na zakon in pogosteje ljubijo; kadar jim partner ne vrača ljubezni, pogosto verjamejo, da je ljubezen vredna vsega, in idealizirajo svoje partnerje bolj, kot to počnejo moški.

Na začetku odnosa se moški hitreje zaljubijo (skoraj 25 odstotkov moških se zaljubi že pred četrtim zmenkom, medtem ko to velja le za 15 odstotkov žensk). Več kot 50 odstotkov žensk je celo izjavilo, da potrebujejo približno 20 zmenkov, preden lahko rečejo, da so zares zaljubljene.
Kdo bolj trpi?

Nekaj raziskav je pokazalo, da moški bolj trpijo, kadar se razidejo s partnerko. Po neuspešnem ljubezenskem razmerju kar trikrat več moških kot žensk naredi samomor. Res pa je, da se v bolečini ljudje na splošno zelo razlikujemo in v tem primeru spolne razlike ne štejejo toliko.
Kdo več daje?

Kar se tiče prejemanja in dajanja, navadno domnevamo, da se v ljubezni ženske veliko bolj razdajajo in da, na splošno, bolj skrbijo za odnos. Raziskave pa tega ne potrjujejo. Omenjena predpostavka je le posledica tega, kako so moški in ženske vzgojeni, da pokažejo svojo skrb. Od ženske se navadno pričakuje, da prevzame glavno odgovornost za skrb za partnerjeve občutke in za razmerje nasploh, in če se poroči in rodi, so tudi otroci njena primarna skrb.

Moške po drugi strani pripravljamo na to, da skrbijo za varnost svoje žene, v primeru poroke pa od njih pričakujemo, da jo bodo tudi finančno preskrbeli. Čeprav so take spolne vloge danes manj izrazite, so še vedno prisotne v definicijah ljubezni in v pričakovanjih, povezanih z njo.
Kdo potrebuje več bližine?

Ženske veliko pripovedujejo o sebi in svojih občutjih ter se tako odpirajo že zgodaj v zvezi; pravzaprav na ta način gradijo odnos. Moški po drugi strani velik del svojih potreb po intimnosti zadovoljujejo že s samo fizično prisotnostjo in ne potrebujejo tako zelo čebljanja o intimnih stvareh. Kljub temu pa se strah pred intimnostjo enako izraža pri moških in ženskah. Eni in drugi so namreč doživeli situacije, v katerih jih je partner zavrnil, potem ko so se mu razkrili.
Kaj se zdi pomembno ženskam in kaj moškim?

Moški menijo, da so dejavnosti (pomiti posodo ali otroka odpeljati v šolo) veliko pomembnejše od izražanja čustev (poljubiti partnerja). Ženske mislijo ravno nasprotno. Moški ženski pokaže, da jo ljubi, s tem ko nekaj naredi zanjo. Ženski se to sicer zdi kot velika pomoč, vendar meni, da se v tem dejanju ne skrivajo nikakršna čustva.
Še nekaj zanimivosti…

* Ženskam pomeni bližina pogovor, moškim pa skupno sodelovanje pri najrazličnejših dejavnostih. Zato lahko velikokrat slišite, kako se moški pritožujejo nad svojimi ženskami, ki bi samo govorile.
* Ženskam se zdijo pomembnejši odnosi z ljudmi, zlasti odnos s starši.
* Ženskam se zdita zelo pomembni njegova zvestoba in sposobnost, da materialno skrbi za družino; za moške pa je najpomembnejša njena spolnost, sposobnost, da skrbi za družino ter stvari, ki zanimajo oba.
* Ženske se pogosteje pritožujejo zaradi osebnih odnosov in različnih težav; moški veliko raje rečejo, da je vse »v redu«.
* Ženske rade razčistijo nesoglasja, moški pa se temu raje izognejo.

Skupine:

Za navdih,

Zadnja posodobitev 11/07/2019

Oznake: