Drugi del: ZAKLADNICA DEJSTEV
7. Nadgradite svoje znanje – Prvi del šestega koraka ZD

Potrkajte na svojo možgansko kapaciteto. Možgani v velikosti polovice grenivke so v 75 letih sposobni vsako sekundo sprejeti osemsto informacij, ne da bi se izčrpali. Skupno pa lahko shranijo nekje med desetimi in stotimi milijardami informacij. Možgani posnamejo vse in se tega vedno spominjajo. Kljub temu, da ne prikličemo informacije, je le-ta shranjena za vedno.

Več kot veš, hitreje se razvijaš. Ko prenehamo z učenjem, se naš razvoj ustavi. Znanje in izkušnje sta tesno povezana. Izkušnje potrjujejo znanje. Znanje povečuje razumevanje, razumevanje pa povečuje modrost. Bergin Evans: “Modrost dobi pomen šele z izkušnjami.”

Lahko preberete vse knjige na svetu, ki govorijo o potapljanju, vendar boste ribe videli šele takrat, ko se boste potopili v morje. Prosim, da ne omenjate akvarija! Znanje lahko ocenite le z izkušnjami v dejanskem okolju.

Družite se z ljudmi istega interesa, ljudmi, ki kažejo zanimanje za iste stvari kot mi. To je pomemben vidik nadgrajevanja znanja. Ljudje istega mišljenja si delijo sanje, cilje, ideje. Gre za moč skupinskega mišljenja.

Če hočemo biti pametni, moramo nekaj vedeti.

7. Nadgradite svoje znanje

Akcijski načrt Brez izgovora za nadgrajevanje znanja

1. Vedno bodite odprti za nove ideje. Mišljenje je kot padalo. Ne funkcionira toliko časa, dokler ni odprto za nove ideje in znanje.

2. Berite knjige o osebnem in poslovnem razvoju 15 do 30 minut na dan. Vodje berejo!

3. Vsak dan poslušajte vsaj eno ali dve kaseti o osebnem ali poslovnem razvoju. Svoj avto spremenite v univerzo na kolesih.

4. Sodelujte na seminarjih in delavnicah o osebnem in poslovnem razvoju. Vznemirljivo je biti v družbi vodij, pa tudi njihov cinizem je zelo vzpodbujajoč.

5. Razširite si bazo znanja o stvareh, ki vam veliko pomenijo, kot so šport, hobiji, rekreacija.

6. Raziskujte nova področja, čeprav na začetku ne boste uspešni. Raznolikost je ključ za razburljivo življenje.

7. Poiščite entuziastičnega mentorja, ki je strokovnjak na svojem področju. Vodil vas bo na vaši poti.

8. Spoznajte se. Premislite, na katerem področju se bi morali izpopolniti. Če boste sposobnejši in boste več vedeli, bo vaše življenje prijetnejše.

9. Izkušnje potrjujejo znanje. Uporabljajte svoje znanje. Uporabljajte ga za pomoč drugim in stvari se bodo zgodile same po sebi.

10. Vključite se v podporno skupino. Družite se z ljudmi, katerih sanje in cilji so podobni vašim. To je edina stvar, ki jo lahko učinkovito naredite sami.

Skupine:

Za navdih,

Zadnja posodobitev 30/05/2019