ZAKLADNICA DEJSTEV
4. Vzdrževanje samokontrole – Četrti korak ZD

Ko še vedno mislite na pretekle dogodke, obtožujete in se pritožujete, tarnate in se smilite sami sebi, je zelo težko obdržati samokontrolo. S tem vam iz rok uhajata tako strokovnost kot vaša prihodnost. Gre za izbiro in ne možnost.

Samokontrola je ogrožena, ko čustva pričnejo nadzorovati naše vedenje. Izguba samokontrole nam lahko uniči kariero in postavi na kocko vse naše delo.

Kako reagirate, ko se pojavi krizna situacija? Postanete čustveni ali jezni, se razburite? Ponorite in krivdo prenašate na nekoga drugega? Ali premislite o situaciji in poiščete vzroke za nastanek? Ostanete mirni, obvladate čustva in šele nato odgovorite na nastalo krizo?

Samokontrola je merilo, ki vam pokaže, kje ste. Koliko ste seznanjeni z občutki glede svojih čustev? Če nimate dobrega odnosa s sabo, kako ga boste potem imeli z drugimi? Koliko se cenite? Samospoštovanje v veliki meri določa količino samokontrole. To je sinonim za vašo srečo.

Vzdrževanje samokontrole je možno, ko zmanjšamo jezo. Ali vas lahko oseba ali neka stvar razjezi tako, da izgubite nadzor nad sabo? Vam na kakšen drug način določa čustva? Prevladuje splošno mnenje, da nas ljudje ali dogodki lahko razjezijo. Ampak, počakajte trenutek! Ustavimo se in premislimo. Ali je to res? Ljudje to stalno govorijo, vendar ali imajo prav? Seveda ne! Grozno bi bilo, če bi nekdo imel tako moč nad nami, kajne?

Nekaj povsem drugega pa je, če človek zavestno izraža jezo, da bi s tem nekaj povedal ali pa opozoril nase.

Ste storilec ali gledalec? Za uspeh je potrebna vizija. V Bibliji piše: “Kjer ni vizije, ljudje poginjajo.” Vsi uspešni ljudje vedo kam gredo in v skladu s tem tudi delujejo. Na izziv reagirajo jasno in osredotočeno. Trudijo se imeti pod nadzorom.

Ko se soočite z izzivom, premislite, kaj želite doseči zase, v poslu ali službi, kaj želi družina. Največja napaka je, da samo reagirate na izziv. Vaša samokontrola je merilo, kako reagirate na izzive; gre za odgovornost.

Integriteta, odkritost in zrelost so osnovne karakteristike, ki vam pomagajo pri pravilnem komuniciranju in izražanju čustev. Ljudje brez samokontrole ne poslušajo oziroma poslušajo neučinkovito. Bolj jih zanimajo lastne misli kot pa kaj govori druga oseba.

Vzdrževanje samokontrole

Trije načini za ohranjanje samokontrole:

1. Poslušajte preden premislite – kako boste prodali predmet ali storitev človeku, če mu ne prisluhnete, ko vam govori, kakšne so njegove potrebe in želje? Čas za razmišljanje in odločanje o rešitvi problema pride na vrsto po poslušanju.

2. Premislite preden ocenite – zberite podatke in potem ocenite situacijo. Gre za zelo emocialno situacijo, zato poskušajte ločiti čustva od dejstev.

3. Ocenite preden delujete – ko zberete vse podatke je čas, da jih ocenite. Ko jih ocenite, izvedite dejanje, ki ste si ga določili.

Če veste kam ste namenjeni in če delate v tej smeri, potem vam bodo vsakodnevni pritiski prihranjeni.

Oseba s samokontrolo lahko določa odziv druge osebe. Potrpežljivost je ena najlepših vrlin. Vendar nihče ni ves čas nepotrpežljiv in vedenje ni vedno idealno. Nihče se ne vede lepo ves čas. Vedenje in naše mnenje o sebi v velikih primerih določata koliko samokontrole bomo imeli.

Mnogi ljudje iščejo takojšnjo zadovoljitev in zabavo. Za to je potrebno zelo malo samokontrole, ali pa celo nič. Kako si bo človek razvijal možgansko kapaciteto, domišljijo in kreativnost, če je v vse vpleten samo pasivno, kot recimo pri gledanju TV. TV je lahko dober način za učenje in zabavo, lahko pa ima tudi negativne strani, kot je zapravljanje časa. Tudi pri gledanju TV se moramo imeti pod nadzorom.

Uspeh je rezultat misli in ne človeka. Rezultat mišljenja in dojemanja sveta je odvisen od načina mišljenja. Poglejte vase – poiščite najboljše stvari in jih izkoristite.

Akcijski načrt Brez izgovora! za vzdrževanje samokontrole

1. Imejte se pod nadzorom ves čas. V kriznem obdobju vam bo samokontrola pomagala delovati strokovno, problem boste rešili z lahkoto in šli naprej. Obdržali boste kredibilnost, zato vas bodo ljudje spoštovali in posnemali. Samokontrola je pogoj za vodjo.

2. Iz svojega življenja zbrišite jezo, potem izvajanje samokontrole postane lažje. Jeza je izgovor za krivdo, je lastnost žrtve. Sprejmite odgovornost in oproščajte. Vaša jeza bo izginila.

3. Tukaj so trije koraki, ki vam bodo pomagali ohranjati samokontrolo: 1. Poslušajte preden premislite. 2. Premislite preden ocenite. 3. Ocenite preden delujete. Teh treh korakov se spomnite, ko se boste znašli v sporni situaciji.

4. Imejte se pod nadzorom tudi, ko pridete iz službe domov. Vaši družinski odnosi so nekaj najlepšega. Svojo prijazno naravo prinesite iz službe domov.

5. Poslušajte, kaj vam govorijo ljudje, in potem jim postavljajte vprašanja. To je najboljši način, da jih boste spoznali in jim pokazali, da vam ni vseeno zanje. Zaradi tega vas bodo imeli radi.

6. Ugotovite, kakšen delovni tempo vam odgovarja in spoštujte tempo drugih. Samokontrola je pripravljenost na potrpežljivo čakanje rezultatov, medtem, ko si vztrajno prizadevate zanje. Za uspeh čez noč je potrebnih celih 15 let. Za vse, kar ima neko vrednost, je potreben čas. Bodite potrpežljivi.

PRAVILA VODENJA THOMASA JEFFERSONA

Ne prelagaj na jutri, kar lahko storiš danes.
Ne prelagaj na druge tistega, kar lahko storiš sam.
Ne zapravljaj denarja še preden ga dobiš. Ne kupuj, kar ne želiš, čeprav je poceni.
Skrbi za drobiž. Velik denar bo skrbel sam zase.
Ponos stane več kot žeja, lakota in mraz.
Le redko obžalujemo, da smo premalo jedli.
Nič ni težavno, če to delamo po lastni volji.
Stvari jemljite z lepše strani.
Misli kot želiš, in da se izogneš nesporazumom, to dovoli tudi drugim.
Ko uživaš, preštej do 10 preden spregovoriš.
Če te kaj moti, preštej do 100.

Skupine:

Za navdih,

Zadnja posodobitev 30/05/2019