Valentinovo; 14. FEBRUAR

Trenutkov, ko lahko nekomu pokažemo, da ga imamo radi, ni nikoli preveč.

V vsakdanjem življenju smo vse manj pozorni in iznajdljivi. 14. februarja, na Valentinovo, pa je čas, da se prebudimo. Ob tem prazniku si podarimo voščilnice in drobna darila. Valentinovo je predvsem praznik zaljubljencev, prijateljev, ki se imajo radi in si podarjajo lepe misli za valentinovo.

Kaj je Valentinovo?

Izvira iz Anglije, kjer je sveti Valentin že stoletja zaščitnik zaljubljencev in dobrih prijateljev. Na ta dan so si že pred več kot petsto leti predvsem mladi ljudje izmenjevali pisma in razglednice, pa tudi darila, ki si jih imenovali kar »valentini«. Šega se je razširila tudi na ostali anglosaški svet, potem pa tudi v nekatere druge evropske dežele – zlasti tiste, ki slovijo po sladkarijah, najzavzetejšem spremljevalcu tega praznika. Taka je na primer Italija.

Težko je razložiti, zakaj obstaja zveza med Valentinom in srčnimi zadevami. Na videz jih namreč resnično ni. Neka legenda pripoveduje, da je bil sv. Valentin ubit zato, ker je nasprotoval neki rimski uredbi, ki je mladeničem prepovedovala poroko pred služenjem vojaškega roka. Vojaki z družino so namreč zabredli v revščino.

V nekem angleškem koledarju iz leta 1797 je zapisana druga legenda:

Valentin, zaprt zaradi svoje krščanske vere, naj bi se zaljubil v slepo hčer svojega paznika. Pisal ji je pesmi – od tod naj bi izvirala navada, da si za valentinovo ljudje pišejo pesmice. Ječarjevi hčerki je vrnil vid, zato je vsa družina prestopila v krščanstvo, Valentin pa je bil – ob glavo.

Kako Angelži praznujejo Valentinovo?

Angleži so si na valentinovo izmenjavali majhne razglednice, ki so imele čipkaste robove, okrašene z raznimi ljubezenskimi risbami, kjer so prevladovali ptiči, srca in vrtnice. Zraven so napisali ustrezne verze. Nekdaj je bil čar valentinov v tem, da so ljudje vse izdelali sami.

V Nemčiji je prav dolgo trajalo, da so tega svetnika povezali z zaljubljenci … V nekaterih pokrajinah namreč menijo, da je 14. februar rojstni dan Judeža, zato so imeli ta dan za nesrečen.

V Ameriki je simbol tega praznika srce, v vseh mogočih oblikah in načinih prikazovanja in po ameriških izložbah se že dneve pred 14. februarjem pojavijo skladovnice valentinov, daril: v obliki srca so torte, bomboniere, milo, steklenice, krožniki, šatulje in drugo.

Valentinovo

Valentinovo

Zadnja posodobitev 01/02/2024