Stresa ne zdravimo.

Obstajajo sicer zdravila, s katerimi lahko blažimo posledice stresa. Obstajajo tudi »rastlinska krepčila«, ki jih imenujemo adaptogeni in prehranska dopolnila.

S stresom se je potrebno znati soočiti, spoprijeti, sprijazniti, ga nadzorovati, blažiti in izkoristiti sebi v prid. Vendar se mi zdi najpomembnejše, da se znamo stresu izogniti. Za to so potrebni znanje, izkušnje, pogosto intuicija in neke druge predispozicije, kot so genetska predispozicija, telesna pripravljenost ali zdravje. Nekaterim osebam koristi trening obvladovanja stresa.

Obstaja tudi niz zelo uporabnih in koristnih nasvetov, kako razbremeniti stresni sistem. Pomembni so tudi pristopi za blažitev stresa, kot so na primer telesna aktivnost, emocionalna in socialna opora, dobra organizacija in urnik dela, počitka, tehnike sproščanja in spanje. Več o tem sem napisal v knjigi.

Nekateri menijo, da je najmanj 70-80 odstotkov obiskov pri splošnem zdravniku v zvezi s stresom. Stres je na neki način povezan z vsemi pomembnimi dejavniki tveganja za »poapnenje žil« (aterosklerozo). Mednje spadajo zvišan arterijski tlak, zvišane maščobe, sladkorna bolezen tip 2, trebušni tip debelosti, neodzivnost na insulin, presnovni sindrom, velika depresija, poseganje po poživilih (kajenje, kava, alkohol, mamila) ali tudi pomanjkanje gibanja. Posledice tega so angina pektoris, srčni infarkt, motnje srčnega ritma, srčno popuščanje, nenadne srčne smrti, možganske kapi, zožitev arterij okončin, ledvična odpoved, itd.

Pomembne posledice kroničnega stresa so tudi nagnjenost k nalezljivim boleznim, rakavim boleznim, avtoimunskim boleznim in tudi psihološkim spremembam, kot tudi anksioznosti, depresiji in samomorom.

Od nekaterih zelo pogostih bolezni, ki pa ljudi življenjsko ne ogrožajo, so tenzijski glavoboli, astma, sindrom razdražljivega črevesja, osteoporoza in tudi prezgodnje staranje celega telesa, čeravno nekateri ob tem pomislijo samo na staranje kože.

Najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji so srčno-žilne bolezni. Obstajajo predvidevanja, da bodo leta 2020 najpogostejše na svetu srčno-žilne bolezni in velika depresija. Oboje je povezano s stresom.«

premagovanje_stresa

Skupine:

Za navdih,

Zadnja posodobitev 31/01/2024