Search here...
TOP
Božič Kolumne novo leto

Samska za Božič – kako lahko samska ženska preživi božič

Samska za Božič – kako lahko samska ženska preživi čudovit božič

Samski ljudje občutijo bolečino že pred prazniki in strah samote v teh dneh. Ženske so še posebaj nagnjene k tem občutkom.

Če potrebujete ramo, ki vas bo tolažila in se boste še naprej lahko smilile same sebi – potem raje prenehajte brati ta članek. Če pa mislite, da lahko prav ob prazničnih dneh, postanete bolj srečne in zadovoljne, z malo volje in discipline, se zabavajte ob branju  članka.

bozic_005

 

Nič me bolj ne zaboli pri srcu, ko v poplavi svojega predbožičnega vzdušja, nasproti sebe zrem v obraz, ki misli, tarna in stoka da je hudo za božič biti sam – Sam brez partnerja. Torej samski za božič.

In naj nesebično povem, da sama takih obupanih čustev ne gojim, ker se prav nikoli ne bojim, da bom za Božič Sama. Če pa bom samska, bo veljalo zagotovo to, da ne bom osamljena ali pa se počutila žalostno.

So ljudje, ki si zaslužijo topel božični objem in si je težko zamisliti, da bodo sami.

To so predvsem starejši ali pa bolni ljudje.

Kadar pa zdrava ženska, pred katero še bo zagotovo veliko božičev, tudi v dvoje, tarna o samoti, jo pa prav nič ne razumem. Tudi sama sem bila že za Božič in novo leto samska. In prav nič hudi niso bili ti prazniki.

Postavila sem smrečico. Obdarila tiste, ki so bili takrat del moje bližine. Ker nisem imela partnerja, sem pač iz srca najlepše darilo poklonila sebi. To, da si kupim kaj lepega za Božič, še storim danes in vedno bom.

Samske ženske pogosto občutijo bolečino, ko zrejo v lepo urejene izložbe in čudovito zavita darila. Tako jih neko notranje čustvo preplavi, da bi ta lepo zavit paketek kupile njemu …. , če bi ga le imele.

Poznam tudi ženske, ki imajo tistega nekoga, pa se je ravno njemu zgodilo, da je pozabil zanjo kupit darilo, ali se je pri izbiri premalo potrudil, ali sploh ni prišel domov pravočasno, ker se mu je pač zgodilo to, kar si nobena ne želi… Družba, služba, gostilna itd….

Poznam tudi tretjo plat božiča. Ko se pari neskončno veselimo nabitega božičnega vzdušja. Ko si kupimo čudovita darila, jih zavijemo … In poglej, tik pred zdajci, kot strela z neba, se z njim – sporečemo … Zakaj že? Preveč stresa, preveč vsega kar zahteva to decembersko vzdušje od nas.. En sam narobe gib, narobe postavljen krožnik … skratka nekaj malega.

bozic_005

Zato je samskemu človeku res težko razumeti, da tudi v dvoje vedno vse ne žari. In človek bo imel božič takšen, kot ga bo sposoben imeti.

Zagotovo ni čudovito, če vas je samskost doletela v teh prazničih dneh, ampak zato si takšen junak še prej zasluži novoletni okrasek, na katerem piše “BRIŠI”..

Torej vse samske, vsi samski, ne jokajte in ne klonite. Verjamem, da se bodo vaši prijatelji, družina, sodelavci še bolj potrudili, da vam bodo v teh dnevih pokazali, da ste čudovita oseba in ste prav tako v njihovem prazničnem šopku.

bozic_sveca6

Naj vam še povem svojo zgodbo,  ki je ne bom nikoli pozabila.

Zame je izjemna. Ko sem bila samska, je v kinu igral film “Rojstvo Jezusa Kristusa”. Želela  sem si ga ogledati. Nihče  ni imel časa, da pojde z menoj, zato sem se sama pred Božičem, odpravila v kino. Kupila sem si vstopnico. Sedla v dvoranu. Bila sem prva v dvorani. Čakam … Gledam … V dvorano pa še kar nikogar. Film prične igrati in jaz bruhnem v smeh: ” Za Božič sama v kinu” Bilo je čudovito … Samo zame je igral film … Nepozabno …

Če ste samske, se podajte na sprehod v naravo. Če bo sneg, boste slišale svoje božične korake… In vsak naj bo prav poseben, nepozaben in polni ljubezni….

nastja klevze

 

Nastja Klevže

Nastja Klevze

Nastja Klevže - avtor Pozitivčic / motivacijske karte za navdih.

«

»

1 COMMENT

 • VOJO01

  Ja, ja, tudi jaz sem bila letos sama za Božič in Novo leto. In moram reči, da mi je bilo oboje skupaj zelo všeč in sem bila dobre, umirjene volje. Čutila sem mir, nobenega prerekanja, nobenega pričakovanja, da bi dobila kakšno pohvalo, lepo besedo, za vse kar sem z veseljem pripravila, organizirala, skuhala, spekla, postregela in pospravila. Od človeka, s katerim sem “živela” 38 let, bi pričakovala vsaj tople besede, lepo voščilo, ma… ne, ne, tople besede in topla voščila in “vroči poljubi” so se pač vrstili na SMS, jaz pa sem bila tako samoumevna, da je bilo vse v redu? Utrujena? Ma ja, saj so prazniki, ne??? Tako je, če si poročen s čustvenim vampirjem in veš, da je nekaj hudo, hudo narobe in bi rad naredil kaj,da bi bilo boljše, karkoli, ma karkoli narediš, ni nič vredno,in ne veš, kako pomagati sebi in otrokom in se zvijaš in trpiš da dnu globoke, črne luknje… in vidiš, da vse propada, da se družina sesuva… in po tolikih letih, hvala bogu, končaš v Idriji. In ti tam povedo, da ni s teboj nič narobe, samo da si totalno izzzžeta…in da bo težka tudi naprej. Prav. Hvala vam Idrci. Res je bila težka, tako težka, da sem en dan tudi jaz ta grda vrata zaprla za sabo in pustila te grde, grde, grde stvari za sabo..Bilo mi je hudo, včasih zelo hudo. Zakaj? Ker nimam moža, ker nimam družine..ker ne morem verjeti, da bom drugi teden ločena, ker moje življenje po 39. letih teče po novih tirnicah, ampak po boljših, bolj trdnih in bolj umirjenih in se zelo hitro privajam. In vem, da sem zadnji, zadnji trenutek skočila in tistega norega, vseskozi trzajočega vlaka in da sta to naredila tudi otroka že dolgo prej. In ta naš čustveni vampir je ostal sam… komu bo zdaj pil življenje? Ma, mogoče pa bo dobil vampirko in bosta drug drugemu dobra.
  In ko po tolikih letih izstopiš iz tako zmešane zmešnjave, vidiš, da je svet lep, ob Božiču vidiš svetlikajoče se lučke, bel sneg in ljudi dobre volje in si vesel, da se lahko nasmehneš in se zasmeješ.
  In zdaj je pomlad
  in vidim rožice cveteti
  in slišim ptičke peti
  in da je vse to tudi prej tukaj bilo,
  ne morem verjeti.

  No, en lep, lep pomladni dan želim vsem, posebej pa še tistim ,ki ga ne vidijo.