Strah veliko krat pripomore, da nekje obtičimo. Zaradi strahu smo ujeti tam, kjer bi se najbolj morali postaviti zase. Zaradi strahu ne gremo na zmenek. Morda raje koga tudi ne srečamo, ker se preprosto bojimo srečanja.

Koliko obrazov ima zares strah. Meja med strahom in pogumom pa je zelo tanka. Velikokrat si česa ne upamo storiti, ker nas je preveč strah. Včasih gre za čisto preproste stvari, katere pa mnogi uspejo narediti brez zadržkov. Ko sami uspemo določeno stvar izpeljati kljub vsemu, pa spoznamo, da je bil strah popolnoma odveč. Potem se počutimo olajšane. Pridobimo občutek zmagoslavja in naslednjič tudi vstopno karto, kjer več strah ni naš spremljevalec.

Kako premagati svoje strahove?

Že samo priznanje, da nas je strah, nam olajša dušo. In tudi, da ugotovimo, česa se bojimo, je veliko olajšanje. Strah pogosto izhaja iz pomanjkanja samozavesti. Na točkah, kjer čutimo strah, delujemo veliko slabše. Včasih tudi odpovemo. Vsak ima svoje področje strahu. In tam, kjer se strah pogosto pojavlja, tam ga je treba ozdraviti. Ali še bolje premagati.

Kot veste, se sama vsake težave lotim s pozitivnimi afirmacijami. Kjer so bili včasih strahovi prisotni, sem uspela spremeniti svoje poglede. Danes že na veliko situacij gledam drugače. Velikokrat mi strah ne pride do živega. Na mnogih področjih, kjer pa je včasih bil prisoten, pa je izginil.

Kot otroci čutimo strah pred šolskim ocenjevanjem. Strah čutimo pred avtoritativnimi osebami. Pogosti je strah pred zavrnitvijo. Strah, da nam ne bo uspelo. Strah, ko smo zapuščeni. Strah, da nas ne bo nihče ljubil. Strah, da bomo izgubili prijatelje.
Mnogi ljudje nosijo v sebi še strah pred določenimi živalmi. Strah pred letenjem. Strah zaradi bolezni.

Strah je zelo moteč, saj nas z mislimi drži ujete. Pomembno je, da se ob tem, ko se zavedate strahu, začnete spreminjati. Da začnemo iskati pot ven. Da se pogovorimo z najbližjimi ljudmi. Strah se tudi umiri z globokim in počasnim dihanjem. Saj se z vsakim dihom polnijo naša pljuča, in ko se umirjamo, lahko sprejmemo nove poglede.

Naj strah ne uniči vaših sanj. Vaših želja. Razmislite in odločite se narediti, tako kot si želite!

Skupine:

Kolumne,

Zadnja posodobitev 15/05/2019