Prosti čas: paradoks tehnološke civilizacije:

Primerjaj način življenja pred 50 leti z današnjim:

– mama je vstajala že navsezgodaj, da bi zakurila peč. Prinesti je morala drva in nato razpihati ogenj. Si lahko misliš, koliko časa ji je to vzelo? Najmanj eno uro. Ti pa imaš plin, centralno, elektriko. Samo na gumb pritisneš. S tem prihraniš celo uro.

– Premisli glede pospravljanja. Uboga mama se je s tem zamujala najmanj dve uri dnevno. Ti pa imaš lakiran parket, sesalnik. Ura in pol prihranka!

– In zdaj pripravljanje jedi. Mama ni imela ekspresnega lonca. Z njim skuhaš fižol v štiridesetih minutah, ona pa je za to potrebovala tri ure. Spet prihranek najmanj dve uri, da o že pripravljenih jedeh ne govorim (in o tem, da je mama sama pekla kruh)

– Moja uboga mama je za pranje porabila najmanj šest ur. Jasno, ona ni imela pralnega stroja s centrifugo in ne vem koliko programov. S tem prihraniš spet štiri ure. In da ne pozabim: ona je sama kuhala tudi milo za pranje, medtem ko imaš ti na voljo različne pripomočke in detergente za pranje. Mislim, da ne pretiravam, če rečem, da ti je s tem spet omogočena nova ura prostega časa.

– Uboga moja mama! Dolge kilometre je prepešačila, da je nakupila vse potrebno v majhnih, neuglednih in raztresenih prodajalnah. Ti pa lahko vse nakupiš v nekaj minutah na enem samem kraju, v samopostrežni trgovini.

Rad bi te vprašal: kaj počneš s tem neskončnim časom?

Veliko časa nam prihranita tudi telefon in avto, pa se vseeno manj družimo in obiskujemo.

Iz svojega življenja sem izločila gledanje televizije, branje časopisov in svakojakih revij ter nakupovanje nepotrebnih stvari in imam veliko prostega časa (in energije)!!!

paradoks tehnološke civilizacije

Skupine:

Zgodbe za dušo,

Zadnja posodobitev 27/05/2019