Kar delaš na novega leta dan boš delal vse leto.
Za novo leto velja tudi rek, da boš vse leto delal to, kar si počel prvi dan v letu. Kdor torej zgodaj vstane na novega leta dan, bo vstajal zgodaj vse leto.

Po novem letu Slabost zaradi alkohola?

Nekaj dobrih nasvetov
Ko se zbudite, si privoščite brusnični ali borovničev sok in obilen zajtrk z jajci, s klobasicami, paradižnikom ter popečenim kruhom. Proteini vsebujejo veliko aminokislin in dober zajtrk bo pospešil okrevanje. Jeste lahko tudi med pitjem, saj hrana ne absorbira alkohola, temveč okrepi metabolizem, aktivira vsrkavanje alkohola ter pospeši proces razgradnje alkohola.
Nekateri prisegajo na domačo govejo ali kokošjo juho.

Strokovnjaki prav tako svetujejo, da zjutraj pojemo nekaj lažjega in nemastnega. Najprimernejša sta sadje in zelenjava, še posebej naj bi bili učinkoviti paradižniki in banane. Dober učinek naj bi baje dosegli tudi, če pojeste veliko surove čebule, vendar imate lahko po tem težave z zadahom.

Stisnjena limona v skodelici kave naj bi delovala podobno kot aspirin. Za pomiritev želodca so primerne kamilice, pomirila pa ga bo tudi kisla juha ali sarma.

Čeprav bi velikokrat najraje obležali v postelji, peneča kopel in gibanje vplivata blagodejno. Sprehod ali lahek tek bo pospešil izločanje endorfinov, ki so naravna sredstva proti bolečinam.

Recepta za napitka iz banan in paradižnika:
Banane vsebujejo sladkor v obliki fruktoze, pomagajo pri slabosti in vsebujejo veliko magnezija, ki pomaga pri glavobolu.

Banana Cow
1 zmečkana zrela banana
2 čajni žlički sladkorja v prahu
2 dl mleka
precej zdrobljenega ledu
(lahko dodate tudi 1 dl ruma)
Vse skupaj zmešajte v mešalnik.
Paradižniki so polni antioksidantov in vitaminov ter na splošno spadajo med zdravo prehrano.

Virgin Mary
9 žlic paradižnikovega soka
2 žlici limoninega soka
7 kapljic omake worcestershire
3 kaplje omake tabasco
ščepec sveže zmletega popra
(lahko dodate tudi 5 žlic vodke – Bloody Mary)
Zmešamo sestavine z ledom in vlijemo v kozarec.

MMC RTV SLO

Zadnja posodobitev 10/07/2019