Veliko žensk je žrtev nasilja. Fizičnega ali verbalnega. Krog nasilja se stopnjuje, če iz njega ne izstopite. 

Vsak dan spoznavam vse več žensk, ki so od svojih partnerjev bile deležna nasilja. Gre ali za fizično nasilje, v večji meri pa za verbalno nasilje. O nasilju govorimo takrat, ko partner povzroča izgrede s svojim dejanji ali z besednimi napadi.

Vse se začne z verbalnimi napadi. Vsaka žaljivka, vsako kričanje, kjer en partner kaže svojo moč nad drugim je že nasilje. Prepir, zdrav prepir in nasilje nimata prav ničesar skupnega. Kadar se partnerja spreta in sta v prepiru enakovredna, ne ponižujeta ali drugače mantretirata partnerja, govorimo o prepiru. Prepiri so neizogibni in še velikokrat dvignejo odnos.  Med tem pa se pri nasilju šibkejši člen ne more braniti. Lahko gre za fizično nasilje ali verbalno. Alkoholizem je znan dejavnik, ki povečuje možnost nasilja. Vendar pa je v nasilnežu toliko te močne energije, da jo bo sprožil tudi v treznem stanju. Govorim o značaju človeka. Pripisala bi še pregovor: “Volk dlako menja, značaja pa ne!”

Nasilje, ki se sproži ponavadi nasilneža žene tako daleč, da med svojim besom tudi ne izbira žrtev. Poleg partnerja so žrtve nasilja še otroci, v nekaterih moških pa nasilje deluje tako daleč, da se spravijo tudi na hišne ljubljenčke. Torej ne izbirajo svojih žrtev, temveč bolj kot so prisotni šibki, bolj pogumni je nasilnež.

Veliko žensk mora s svojimi otroci zapustiti dom, ki bi naj bil varnost družine in iskati pomoč. Nekatere pri sorodnikih, prijateljih ali v varnih hišah. Nasilnež uživa v svojem vedenju, ki njegovemu nesamozavestnemu karakterju daje občutek moči.

Nasilje poteka za štirimi stenami. Vsaka posamezna ženska pa ve kako se bo odzvala. Pešiča močnih žensk bo že ob prvem izbruhu prepoznala nasilneža in ga bo zapustila. Druge bodo potrebovale dalj časa. Nekatere pa bodo prekrivala dejanja in z nasilnežem ostale. Za ženske, ki so odvisne od odnosa je značilno, da hitro oprostijo in pozabijo. Tako stisko doživljajo vedno znova. Zlahka jih prepoznamo, ker v vsaki krizi znova povedo kako trpijo. Druge se tolažijo:”Samo focen mi je dal!” Ali ni to dovolj????? Samo enkrat. Pa ni to preveč? Focen vam je dal nasilnež. Človek nasilnega značaja.

Druga stran v nasilnežu pa govori, kako je imel vzrok za svoje početje. Vedno najde izgovor s katerim opravičuje storjeno dejanje in se dela navzven lep. Tako nekaterim moškim celo uspe, da ženski dajo vedeti, kako je celo sama kriva za njegovo vedenje. Ja žal, nekaterim celo uspe. Seveda gre za zelo nizko samospoštovanje pri ženski. Odnos med njima se za kratek čas ponovno vzpostavi. Na zven so srečna družina. Ona lepa, on uspešni. Dokler neke noči pri njih spet ne zagrmi in padajo klofute ali grde, ponižujoče besede.

Ženske. Nobeden partner nima pravice, da na vas kriči. Vas zmerja. Vas zapostavlja. Vas ponižuje. Kaže svojo moč. Vas izkorišča. Ker to ni partner. To so ljudje s svojim značajem in poleg njih vas v življenju ne čaka nobena varnost in nobeno zaupanje.

Vaše življenje je veliko več vredno kakor poniževanje. Kadar ni za biti, je potrebno spakirati kovčke in iskati svoj mir. Mir je velika vrednota in nihče nima pravice, da bi vam ga kratil.

Nastja Klevže

Skupine:

Kolumne,

Zadnja posodobitev 15/05/2019