Knjiga Kodt voda za čokolado –
“So zgodbe, ki pomagajo bolje razumeti našo notranjost in smisel življenja.”

Kot voda za čokolado

Ena taka kratka zgodbica je navedena v knjigi Kot voda za čokolado (Laura Esquivel); zgodbica govori o tem, da vsi prinesemo s sabo ob rojstvu, v sebi, na svet škatlico vžigalic. Ampak teh vžigalic ne moremo prižgati sami. Potrebujemo svečo, detonator, ki bo prižgala prvo vžigalico. To je lahko naša priljubljena hrana, glasba, nežnost, zvok.

In ob vžigu vžigalice se bomo za trenutek počutili razsvetljene z močnim čustvom. V naši notranjosti se bo razlila toplota, ki pa se bo s časom izgubljala, dokler je ne bo poživila detonacija vžiga nove vžigalice. Da vžigalice lahko gorijo, potrebujejo kisik. Dobijo ga iz diha ljubljene osebe.

Ali ljubljenih oseb.

Vendar mora vsakdo sam odkriti detonatorje, ki bodo prižigali njegove vžigalice, lepo počasi, eno za drugo. S prižganimi vžigalicami hrani svojo dušo z energijo – gorenje vžigalic je hrana za dušo.

Če pa pozabimo na svojo škatlico vžigalic, če pozabimo, da so namenjene temu, da gorijo in prinašajo hrano naši duši, potem postanejo naše vžigalice vlažne in plesnive. In duša je žalostna in pobegne iz telesa in bega po globoki temi in poskuša odkriti svoje gorivo, in se ne zaveda, da ji ga lahko da samo nemočno telo, ki ga je zaradi mraza zapustila.


voda za čokolado

Kot voda za čokolado

In so ljudje, ki imajo leden dih, in takih ljudi se izogibajmo, kajti lahko ugasnejo najmočnejši ogenj naših vžigalic.

In nikoli ne pozabimo:

“Vlažno škatlico vžigalic je možno osušiti.
Samo pravi način moramo najti, biti moramo potrpežljivi in se truditi in vztrajati.”


Še nekaj  misli Laura Esquivel:

“Sama resnica je, da resnica ne obstaja, vse je odvisno od stališča.”

“O ljubezni ni ti treba razmišljati ; ali čutiš ali ne. ”
– Laura Esquivel

»Bilo je zelo prijetno zaužiti njeno aromo, saj vonji lahko zbujajo preteklost, vračajo zvoke in celo druge vonje, ki se ne ujemajo v sedanjosti. -Tita ”
– Laura Esquivel

»Bilo je zelo prijetno zaužiti njeno aromo, saj vonji lahko zbujajo preteklost, vračajo zvoke in celo druge vonje, ki se ne ujemajo v sedanjosti. -Tita ”
– Laura Esquivel

“V življenju obstajajo nekatere stvari, ki jim ne bi smele pripisovati toliko pomembnosti, če ne spremenijo bistvenega pomena.”

“Najbolj elementarne dobre manire: Na družabnem srečanju ne govori o osebnostih, žalostnih stvareh ali nesrečnih dejstvih, religiji in politiki. ”

“Počutila se je popolnoma prazno, kot pladenj, na katerem so ostale samo drobtine, ki so bile izvrstna sladica.”

Misli najdeš tudi na strani Pozitivne Misli

 

Skupine:

Zgodbe za dušo,

Zadnja posodobitev 31/01/2024