Eterično olje –  Pomaranče

aromaterapija pomaranča3Topel, živ vonj, ki spominja na poletje in svetlo sonce,
ali novo leto in božično drevo in zimsko zabavo,
ki se jih spominjamo iz otroštva.
Vonj pomaranče vedno prinese dobro razpoloženje,
upanje na boljše in sam občutek ugodja in miru.

Oranževec, zimzeleno drevo z gostimi svetlo zelenimi listi in dišečimi sadeži oranž, so v Evropo prinesli iz Kitajske. Takoj so ugotovilo njegovo uporabo v prehrani, medicini in kuhinji. Drevesa oranž, gojijo na ogromnih plantažah. Iz pomaranč pridobivamo zdrav in okusen sok ter bogata eterična olja.

Eterično olje oranže se uporablja za zunanjo in notrano uporabo. Pred nakupom se prepričajte o visoki kakovosti naravnega izdelka in ne kupujte umetnih nadomestkov. Pred uporabo se prav tako posvetujte z zdravnikom.

V kozmetiki se osredotočajo z uporabo eteričnega olja pomaranč negovati suho kožo, izboljšati pigmentacijo, spodbujati regeneracijo tkiva, izboljšati polt. Za te namene je potrebno eterično olje dodati v kreme in losijone. Uporabite 3 – 10 kapljic.

Prav tako lahko izbolšamo kakovost šampona, tako da dodamo vanj 5 do 10 kapljic eteričnega olja. Šampon bo lasem povrnil življenje predvsem suhim in krhkim lasem. Znebili se bomo prhljaja.

Eterično olje pomaranče – je lahko odlično orodje za tiste, ki se želijo znebiti odvečne teže in celulita. V ta namen se olje doda kopeli in v masažno olje pri masaži.

Za kopel dodao 5 kapljic olja v penečo kopel ali sol, ki se rastopi v vodi. V masažno olje kanemo 5 kapljic  na 10 g masažnega olja. Ta masaža nam pomaga, da se znebimo pomarančne kože – celulita in hkrati mehča kožo in obnjavlja celice.

Eterična olja – anticelulitna masažaeterično olje pomaranče 04

REVMATIČNE BOLEČINE
Če imate bolečine v sklepih in mišicah, bo masaža z eteričnim oljem pomaranče, odlično sredstvo za odpravo teh bolečin. V bazo (kreme, olja) dodajte 8 kapljic eteričnega olja.

PREHLAD
Za prehlad in okužbe zgornjih dihal pomaga vdihovanje mešanice vode z 2- 3 kapljicami eteričnega olja.

V hladnih dneh je koristno aromatizirati prostor z eteričnim oljem pomaranč. Pomagalo nas bo ščititi pred prehladi in nam lajšalo prehlade.

V oljni gorilnik dodamo do 5 kapljic eteričnega olja. Vdihovanje vonja oranž iz gorilnika bo pomagalo pri lajšanju težav. Na ta način pa lahko tudi lajšamo težave nespečnosti, anksioznosti ter strahove in negativna čustva povezana z depresijo.

Aromatizirani prostor z vonjem pomaranče bo povečal vaš optimizem, vas odvrnil od manjših težav in vam pomagal najti duševni mir.

Tudi otrokom je všeč vonj oranž. Če otrok nima alergije in je dovolj star, lahko uporabljate aromaterapijo, saj jim bo v veliko veselje.

Pri mnogih boleznih se uporablja eterično olje (naravno, ne umetna olja) , za notranjo uporabo. Kapljico olja kanete v pijačo – do dvakrat dnevno. Takšna terapija je učinkovita pri zdravljenju bolezni prebavil, povišanem krvne tlaku, nespečnosti, odvečni teži…. Vendar se je treba v tem primeru seveda posvetovati z zdravnikom.

Prav tako vdihovanje kopeli izboljšuje krvni pretok, blagodejno vpliva na črevesje, lajša utrujenost, preprečuje pojav žolčnih kamnov.

Za boljše osebno počutje kanemo 2-3 kapljice olja v medaljon in ga nosimo ves dan.

Pred uporabo aroma olja pomaranče, se prepričajte, da nimate alergije na to snov. Če imate nizek krvni tlak, uporaba olja ni priporočljiva.

eterično olje pomaranče 03