“Siouxi nismo preprosto ljudstvo; zelo smo zapleteni. Na vse gledamo iz različnih zornih kotov. Za nas je v veselju bolečina in v bolečini veselje. Tako, kot občutimo klovna – kot veselo in kot tragično figuro. Vse je del iste celote. Narave, ki ni ne žalostna ne vesela. Narave, ki je.”

Lame Deer

»Vtis imam, da se beli ljudje do te mere bojijo sveta, ki so ga sami ustvarili, da ga ne marajo več videti, čutiti, vonjati, slišati. Čutiti dež in sneg na obrazu, odrevenelem od ledenega vetra, se ob dimu ognja zopet ogreti, iz hiše za potenje ves vroč potoniti v mrzlo reko – to so izkušnje, ki kažejo, da živiš. Tega nočete več občutiti. Stanujete v škatlah, zaprtih pred poletno vročino in zimskim mrazom. Vaše telo je izgubilo vonj. Poslušate hrup iz HI-FI stolpov, ko bi lahko prisluškovali zvokom narave. Gledate televizijske igralce, kako vam ponujajo življenjske utvare, vam, ki ste že pozabili, da bi kar koli doživeli sami. Uživate jedi brez vsakega okusa. To je vaša pot. Ni dobra.«

(Indijanska savna ima ritualni pomen. Med obredom očiščenja se vliva voda na vrele kamne, v temnem prostoru prisotni meditirajo in izgovarjajo obredne molitve)

Lame Deer ali Tahca Ushte, rojen okoli leta 1900 v rezervatu Rosebud v Južni Dakoti, je bil vrač (= svečenik, videc, zdravnik, duhovni vodja) Siouxov. Zvest religiji in življenjskim nazorom ljudstva je mnogim mladim Indijancem dajal pogum in jih podpiral.

zimazIndijanci

Skupine:

Za navdih,

Zadnja posodobitev 27/05/2019