Nekateri imajo dar, da za lastne težave krivijo druge, namesto, da bi prevzeli odgovornost in ozdravili svoj problem.

Zadnje čase sem opazovala, kako spretno želijo nekateri ljudje manipulirati z drugimi. Kako lažje je, nekoga obsoditi, kot pa sam sebi priznati lastno napako. Ponavadi gre za večje težave in večja nesoglasja, kjer beseda oprosti, nikakor ni dovolj.

Neodgovorno ravnanje, ki ga povzročijo ljudje, največkrat prizadenejo. Lahko tudi to te mere, ko je odnos, ki ga imate z osebo, postavljen na vprašanje. Gre za končanje prijateljstva, partnerstva ali druga razmerja.

Trajno ponavljajoča dejanja, ki v vas sprožijo nezadovoljstvo ali vam celo škodujejo, vas največkrat postavijo v vlogo, kjer vam druga, kakor da postavite meje, ne preostane. Seveda nihče nima pravice drugega spreminjati. Imamo pa pravico, postaviti se zase. Imamo pravico, izraziti svoje občutke, pokazati nezadovoljstvo. Imamo pravico povedati kaj želimo, še posebej kjer drugi partner krši pravila moralnih načel. Kjer razmerja postajajo kritična. Kjer se pojavijo razne odvisnosti. Skratka ponavljajoče napake, ki nam ne omogočajo kvalitetnega razmerja in s tem življenja.

Ponavadi kar nekaj časa uspemo preživljati situacije, ki bi jih bilo skratka potrebno čimprej ustaviti. Ko pa spor postane zares velik, se množično ljudje, ki resnično povzročajo nesoglasja,radi postavijo v bran in tako zasenčijo svoj problem. Še huje. Partnerju, ki so mu že povzročili veliko gorja, očitajo, da so za njihovo ravnanje krivi sami. Ali pa skušajo na nek način manipulirati tako, da poudarjajo, s čim so sami prizadeti. Skratka vrtijo se v krogu, iščejo izgovore in z vsemi močmi poskusijo nadaljevati svoje igre.

Največkrat se take igre igrajo ljudje, ki radi živijo neodgovorno življenje, ki ne prevzemajo odgovornosti in mislijo, da jim bo vedno znova vse oproščeno.

Ko se znajdete v tako zapleteni situaciji imate na izbiro. Odkrit pogovor s partnerjem, kjer postavite svojo mejo. Če je problem zelo velik in zapleten, boste najbrž potrebovali tudi pomoč, kakšne usposobljene osebe.

Tukaj pa največkrat nastane problem. Kdo želi partnerstvo rešiti in komu je dovolj komod, da mu igranje te igre gre dobro od rok. Obstaja še vprašanje, kdo si je pripravljen zares priznati, da je kršil vsa merila etičnega vedenja?!

 

Skupine:

Kolumne, Pozitivčice,

Oznake: