Lepa misel o življenju samskih ljudi

Velikokrat se mi je zgodilo, da sem poslušala že skoraj očitajoče opazke o tem, da si lahko privoščim marsikaj prav zato, ker sem sama. Veliko ljudi je namreč mnenja, da najbolj poceni prideš skozi življenje, če si sam. Napaka. Huda napaka. Biti sam je razkošje. Še več, dražje oblike življenja ne boste našli.

Ogrevanje stane enako, če se v stanovanju greje eden ali pa sta na toplem dva. Televizijski priključen stane enako, če televizijo gleda eden ali pa pred njo na kavču ležita dva. Priključek za internet stane enako, če ga uporablja eden ali pa guglata dva. Plin stane enako, če kuhaš za enega ali za dva. Stanovanje mora biti osvetljeno, ali pod lučjo stoji eden ali pa v svetlobi uživata dva. Zemljiški prispevek ni zaradi odsotnosti drugega prav nič manjši. In še bi lahko naštevala … Edino, česar plačaš manj, je voda. Kar je, v primerjavi z vsemi drugimi stroški, zanemarljivo. Ko po prvem v mesecu začnejo prihajati položnice in se jih tam do petnajstega nabere za nezavidljivo vsoto evrov … Verjemite, velika razlika je, ali te položnice plača eden ali pa se vstota razdeli na dva. Tako velika, da bi verjetno zadoščala za odplačevanje mesečnega obroka za en zelo povprečen avto. Biti sam resnično je razkošje.

Zanimivo je, da ti isti ljudje, ki mislijo, da je najbolj poceni biti sam … Ti isti ljudje so prepričani, da je pri samskem življenju najhuje, da zvečer stopiš v prazno stanovanje, da pred spanjem sam gledaš televizijo, da ni nikogar ob tebi, ko se zjutraj zbudiš, da nimaš nikogar, s katerim bi jedel zajtrk … Ne, to ni najhuje. To je pravzaprav nekaj lepega. Vsaj zame, ki sem najraje sama. Zame, ki mi je mir vrednota vseh vrednot. Jaz vedno in brez premisleka med cenejšim življenjem v dvoje in dražjim samskim izberem slednjega. Samo v enem primeru je, vsaj zame, vredno “prenašati” tistega drugega. Ko imaš nekoga brezmejno rad. To je tisto najhuje, da imaš nekoga brezmejno rad, najrajši na celem svetu, vendar si vseeno sam. In ko je čas za kosilo, za še eno kosilo, ki bi ga moral pojesti brez ljubljene osebe, si raje skuhaš kapučino, sedež za računalnik, prižgeš cigareto ter nekaj napišeš.