Drugi del: ZAKLADNICA DEJSTEV
2. Spoštujte se – Drugi korak ZD

Samospoštovanje je spoštovanje, ki ga čutimo do samega sebe. To je za uspeh bistvenega pomena. Človek ne more spoštovati drugih, če najprej ne spoštuje sebe. Drugim lahko daš le tisto, kar imaš, in čisto nič drugega.

Samospoštovanje je jedro vsega kar mislimo, rečemo, naredimo in čutimo. Ima zelo velik vpliv na vseh sedem področij našega življenja: duhovno, mentalno, fizično, družinsko, socialno, finančno in poslovno.

Sprejetje sebe je bistvo vseh življenjskih problemov. Samospoštovanje je torej jedro pridobivanja duhovne odličnosti. Druge lahko spoštujete le, če čutite spoštovanje do samega sebe. Naučili se boste razvijati, misli se vam bodo umirile, postali boste radodarni, uspešni, sprejeli boste razlike in odgovornosti, spoznali boste popolno brezpogojno sprejetje, ljubezen, učili se boste in postali dober starš. Dajete lahko le tisto, kar je v vaši lasti.

Ste že kdaj mislili, da imate nekaj, kar vas bo osrečilo? Ste že bili kdaj zadovoljni, vendar ste globoko v sebi nekaj pogrešali? To imenujemo neizpolnitev. Vendar, nikogaršnje vedenje ni popolno, vsi se učimo. Samospoštovanje nam omogoča komuniciranje, da delamo z drugimi in nekaj dosežemo. Samospoštovanje vpliva na vse vaše misli in dejanja. Brez njega ste izgubljeni, nikoli ne morete biti resnično uspešni. Samospoštovanje je stvar življenja in smrti.

Stari pregovor pravi: “Reci kar misliš in misli kar rečeš.”

Občutki glede sebe pomagajo določati smer: kako in kaj mislite, v veliki meri določa, kaj boste postali. Skrivnost uspeha je v načinu mišljenja in občutenja. Obvladujte pravilne principe, spoštujte se in uspešni boste.

James Allen je v svoji klasiki, Ko človek misli, zapisal:
“Človekovo mišljenje lahko primerjamo z vrtom. Tako kot vrtnar goji rastline, jih brani pred močnim dežjem, goji rože in sadje, tako bi moral človek skrbeti za svoje misli, izkoreninjati napačne, nepotrebne misli. Gojiti do popolnosti vse uporabne in čiste misli kot uporabne in čiste misli.”

V tem procesu človek slej ko prej ugotovi, da je sam gospodar svoje duše, svojega življenja. V sebi spozna zakon misli. Razume, kako moč misli in elementi mišljenja oblikujejo njegov značaj, okoliščine in usodo.

Kako bi se počutili, če se ne bi več podcenjevali? Ali ste se že kdaj vprašali, kako bi bilo, če bi res uživali s sabo, z drugimi v vsakdanjem življenju? Živeti v stilu samospoštovanja se prične takrat, ko spoznamo naše občutke in želene rezultate.

Če delate stvari, ki ste jih vedno delali, boste dobili enake rezultate, kot se jih vedno dobivali. Samospoštovanje morate izbrati zavestno. Seznanite se s svojimi občutki, fizičnimi in čustvenimi. Začeli boste spoznavati, katere rezultate si želite.

Ali vaš jezik podpira samospoštovanje? Besede ustvarjajo čustva! Samospoštovanje je čustvo. Kako govorite sami s seboj? Proučite se, saj tisto, kar govorite sami s sabo, ustvarja občutke.2. Spoštujte se

Mišljenje – mentalni proces, ki uporablja logiko ali levo stran vaših možganov.

Čustvo – mentalno stanje zavestne uporabe desne strani vaših možganov.

Samozaupanje – prepričanje in zaupanje v sebe. To je spretnost, ki jo razvijemo šele čez nekaj časa.

Samoizgled – posnemanje ali predstavitev osebe. Tisto, kar bi nekdo rad pokazal svetu. Podoba je zasnovana na vrednostnih sodbah in primerjavi.

Samospoštovanje – spoštovanje do samega sebe. To je čustvo.

Premislite, kaj boste govorili sami sebi in kako bo to vplivalo na vaše vedenje. Raziskave kažejo, da pri eni sekundi negativnega mišljenja potrebujemo 10 sek, da pomislimo na neko drugo misel ali čustvo.

Otroci svoje mesto na zemlji razumejo šele z raziskovanjem sebe. Počutiti se morajo varno, obvladano in del nečesa večjega. Vsakokrat, ko je otrokova želja razumljena in spoštovana, ne samo izpolnjena, njegovo samospoštovanje naredi korak naprej. Vsi smo rojeni z enakimi možnostmi. Starši morajo svoje otroke naučiti in jim pomagati razviti sposobnosti za odločanje. S tem bo otrok spoznal svoje zmožnosti, zadovoljstvo in izpolnitev. Glavni cilj pa je, da se otrok prične spoštovati, to pomeni, da ima nedotaknjeno samospoštovanje.

Strah pred neuspehom in zavrnitvijo ljudi zaustavlja. Strah pred neuspehom je strah pred sabo (narediti nekaj) medtem ko je strah pred zavrnitvijo strah pred drugimi (da vas ne sprejmejo). Strah je nekaj povsem naravnega, vendar ne sme predstavljati oviro pred uspehom.

Če je vaše samospoštovanje nedotaknjeno, potem boste pripravljeni veliko tvegati. Ne boste se bali neuspeha in zavrnitve, zavrnitev ne bo imela nobenega vpliva na vas. Ko ugotovite kdo ste, se spoštujte in si določite pot, po kateri boste nadaljevali. Ne boste se obremenjevali s tem, kaj drugi mislijo o vas. Zelo pomemben del uspeha je premagovanje odpora. Uspešen vodja mora premagati odpor sebe in drugih ljudi. Prodajalec ne more biti uspešen, če ne premaga zavrnitve. Samo verjeti morate vase.

Kako boste postali uspešni, če živite po željah drugih? Ali se jezite in sprašujete: Kdaj pa bom jaz prišel na vrsto? Spoštujte se in taka vprašanja vas ne bodo mučila. Če boste kljub samospoštovanju poskušali ustreči drugim, bo to zato, ker vas ta dejanja osrečujejo. Tega ne boste delali zaradi strahu pred zavrnitvijo ali iz zavezanosti. Bistveno je, da družbi in zunanjemu svetu ne pustite manipulirati z vami. Če se pustite, se boste počutili izkoriščane. To je vaše življenje. Počutili se boste bolj spoštovane, če drugim rečete ‘ne’ takrat, ko je to potrebno.

Kako kritike in ljubezen iz otroštva vplivajo na strah in neuspeh? Če so otroci stalno izpostavljeni kritikam, razvijejo strah pred neuspehom, ki je v resnici, če se spomnimo, strah pred sabo. Strah jih je poskusiti kaj novega. Bojijo se, da jim ne bo uspelo. Največkrat so razočarani, jezni in se bojijo kritik. Če otroci venomer poslušajo kritike, se njihovo samospoštovanje poškoduje in se zato ne morejo pravilno razvijati. Koliko otrok je izgubilo zaupanje vase zaradi staršev, ki so se posmehovali njihovim ‘nerealističnim idejam’? Koliko staršev je že zatrlo otroke, ki so se hoteli ukvarjati z nečim, kar se jim je zdelo pomembno? Če kričite, kritizirate otroke, ste jezni nanje ali se vmešavate v njihovo osebnost, zakaj bi otroci razvili željo po nečem novem? Zakaj bi tvegali? Primer, ko je otrok razbil luč. ‘Ti norec, razbil si luč. Pojdi v svojo sobo in da te ne vidim več.’ Korektivna disciplina naj se naslavlja na vedenje in ne na otroka. Dajte tudi otroku priložnost, da tudi sam opiše svoja čustva ter da jih sprosti, pa naj bodo ta primerna ali ne. Ponudite mu brezpogojno ljubezen, ne sodite ga. Zadnji korak se nanaša na rešitev. Kakšne so posledice in odgovornosti vedenja?

Kakšno odgovornost bi sprejel, ker si razbil svetilko? Bi sprejel odgovornost za razbito luč in kupil novo? Plačal jo boš s svojimi prihranki ali pa si poiskal dodatno delo. Vem, da te dodatni stroški ne razveseljujejo. Pomembno je, da sprejmeš odgovornost za svoje dejanje. Vsi delamo napake in samo sami jih bomo popravili.

S takim odgovorom otroku pokažemo spoštovanje in njihovo samospoštovanje ostane čisto. S tem ločimo otroka kot posameznika od njegovega vedenja. Korektivna disciplina zahteva veliko znanja in časa. Vzeti si moramo čas, da opišemo svoja čustva, postavljamo vprašanja, da poslušamo sebe in otroka. Vendar se bo vaše in otrokovo samospoštovanje dolgoročno razvijalo. Svojega otroka boste naučili sprejemati odgovornost. Na ta način bo lahko odkrival primerno vedenje za vsako situacijo svojega življenja.

Mnogi ljudje se bojijo neuspeha, ne glede na njihove izkušnje iz otroštva. To je povsem človeško. Vaše samospoštovanje se mora očistiti kritik.

Drugi konflikt v otroštvu pa se pojavlja med pogojno in brezpogojno ljubeznijo. Pogojno ljubezen dajemo samo takrat, ko od bližnjega pričakujemo nekaj v zameno. Brezpogojna ljubezen je čista ljubezen, ki ne pričakuje ničesar v zameno.

Če so otroci izpostavljeni pogojni ljubezni, sčasoma razvijejo strah pred zavrnitvijo. Čutijo, da jih starši ne bodo imeli radi, razen, če se podrejajo njihovim pričakovanjem. Ne čutijo se ljubljene samo zaradi sebe. Otrok se čuti zavrnjenega in njegovo samospoštovanje je okvarjeno.

Vsako živo bitje si želi biti sprejeto in ljubljeno. Nekateri ljudje bodo za to naredili skoraj vse. Ne razumejo, da to pomeni pogojno ljubezen. Da bi prejeli košček ljubezni, morajo stalno nekaj delati. Ujamejo se v lastno zanko. Njihovo življenje se vrti v krogu. Druge poskušajo zadovoljiti, zato da v zameno prejmejo pogojno ljubezen. S čistim samospoštovanjem se lahko uprejo zavrnitvi drugih. Z malo spretnosti si lahko pridobimo spoštovanje ljudi, ki nas ne marajo. Lahko celo ugotovimo, kdo je naš pravi prijatelj. Slabi prijatelji nam postavljajo pogoje, pravi prijatelji ne zahtevajo ničesar v zameno. Ljudje navadno nimamo veliko pravih prijateljev.

Večkrat se smejte – brezpogojno. Nekomu boste polepšali dan, prav tako sebi. Smejte se in ne pričakujte, da vam bo nekdo nasmeh vrnil. Verjetno vam ga nekdo bo. Smeh je univerzalen in drugim sporoča, da ste prijazna oseba.

Starši lahko živijo v isti hiši kot njihovi otroci, pa vendar jih lahko zapustijo na več načinov. Nekateri starši niso odrasli svojemu položaju. S svojimi otroki ne znajo pravilno ravnati, največkrat so do njih hudobni in zahrbtni. Nekateri starši so tako nespretni, da so razvili le tiste sposobnosti, s katerimi nadzorujejo svoje otroke. Tak vzorec lahko razbijemo le zavestno in ga nadomestimo z drugimi spretnostmi.

Otrok vzgajan z zadostno količino ljubezni, nege in korektivne discipline, bo ohranil minimalno količino strahu in najverjetneje ta ne bo motil njegove rasti in razvoja.

Kdo je ta oseba v ogledalu? V povprečju je 75%-80% samogovora negativnega. To je potrebno spremeniti. Zjutraj si je potrebno povedati lepe misli.

Henry Ford je dejal: “Če mislite, da zmorete, ali če mislite, da ne zmorete – v obeh primerih imate prav!”

Lincoln: “Človek je srečen takrat, ko se odloči za to!”

Naš odnos do življenja okoli nas je odvisen od osebne zgodovine, naših lastnosti, prepričanj in od čustev, ki jih gojimo sami do sebe. Če je naše vedenje sebično, bomo sumničavi do drugih. Če smo radodarni, radi zaupamo drugim. Če smo pošteni do sebe, lažnivosti drugih ne bomo podpirali. Če ne goljufamo, ne bomo pričakovali, da bi drugi goljufali nas. Pogled na ljudi, ki nas obkrožajo, izdaja nas same. Kot bi pogledali v ogledalo. Ugotovili boste, da boste z osebnim razvijanjem v svoje življenje pripeljali osebe s prav tako razvito osebnostjo. Prav tako pa se ne boste mogli več družiti s prijatelji, ki se za razvoj niso odločili. To se velikokrat zgodi, ko se odločimo za korak naprej. Vendar moramo obdržati mnenje, da je to čisto prav.

Zamenjajte ‘ne morem’ z ‘nočem’. Ne morem je ponavadi samo izgovor, skrivališče za poškodovano samospoštovanje. Ko rečete Nočem (ali Nisem si tega izbral!) ste pošteni in jasni tako s seboj kot z osebo s katero se pogovarjate. S tem pokažete spoštovanje do sebe, odločitev je bila vaša. Ni pomembno, kaj si misli tista druga oseba. Poštenost in integriteta svoje delo opravljata takrat, ko nadomestimo ‘ne morem’ z ‘nočem’ ali ‘nisem si tega izbral’. Znebite se potrebe po ustrežljivosti. To je slepa ulica. Opogumite se in recite ‘ne’. Počutili se boste veliko bolje in ponosni boste nase.

Osebni razvoj se prične takrat, ko se opišemo in povemo, česa vsega smo sposobni. Pametneje je, če izberemo, da nečesa ne bomo naredili, kot da se označimo za nesposobne. Čutimo, da se imamo pod nadzorom in naše spoštovanje ostane nedotaknjeno.

Ustavite se in povohajte vrtnice. Cenite to, kar ste in kar delate. Cenite lepe stvari, majhne radosti.

Zanimanje za otrokov razvoj je bistvenega pomena.

Kako ravnati z vso negativnostjo okoli nas? Kako obdržati samospoštovanje? Eden od načinov je tudi, da se ustavimo in povohamo vrtnice. Motivacija za izkoriščanje življenja. “Da, vesel sem, da sem živ!”

Filozofija ‘narediti prav’ je filozofija za izboljševanje samospoštovanja. Pomaga vam ohraniti določeno stopnjo integritete.

Prvič: Delajte prave stvari. Integriteta pomeni biti odločen, biti močen. To pomeni zagovarjati svoje stališče. Ko to naredite se skladate s sabo in s svojimi vrednotami. Nič več se ne boste borili. Bolj se boste samospoštovali. Nihče vam ne sodi in vam narekuje vrednot, ki bi jih morali imeti. Samo vi in vaše srce si jih narekujeta in to je najbolj pomembno.

Drugič: Bodite predani odličnosti.

Tretjič: Živite po zlatem pravilu, če to ne velja, potem po platinastem.

Kot mislite in se vedete, taki boste postali.

Ali skrbite zame? Primer s prodajalcem v računalniški trgovini. Če hočete nekaj prodati, pokažite kupcu, da vam ni vseeno zanj. Če želite postati boljši starši, otroku pokažite svojo skrb. Če hočete biti boljši menedžer, pokažite zaposlenim, da vam ni vseeno zanje. Ravnajte z drugimi tako, kot bi radi, da oni ravnajo z vami. Ne pozabite treh pomembnih vprašanj, katere vam ljudje lahko zastavijo: Ali vam lahko zaupam? Ali ste predani odličnosti? Ali skrbite zame? To bo tudi povečalo vaše samospoštovanje.

Recite Brez izgovora – smejte se in odpuščajte s čistim samospoštovanjem. Poskušajte se znebiti izgovorov.

Kako spretni ste v podarjanju in sprejemanju komplimentov? Način odziva na odkritost in pohvalo drugega je pokazatelj, ali je vaše samospoštovanje čisto. Ali se dovolj spoštujete in verjamete, da si zaslužite tudi pohvalo? Ali se zavedate, da je to darilo, ki vam ga nekdo drug podarja? Če njegovo darilo zavrnete, dvomite v njegovo presojo in kompliment zavračate. Recite samo: Hvala.

Nasmehnite se, podarite kompliment, vesel sem, da te vidim. Ne pozabite, uspeh pride z dajanjem. Karkoli nekomu podarite, se vam bo to vrnilo. Če se boste spoštovali, se boste počutili veliko bolje in sposobni boste dajati. Ugotovili boste, da je dajanje zabavno in nagrajujoče. Dajanje je znak uspešne osebe. Dajanje je znak čistega samospoštovanja.

Akcijski načrt Brez izgovora! za samospoštovanje

1. Imejte se radi in spoštujte se. Šele potem boste lahko ljubili in spoštovali tudi druge. Dajemo lahko le tisto, kar imamo.

2. Nikoli ne delajte vrednostnih sodb. S tem si boste le poškodovali ali uničili vaše samospoštovanje. Vrednostno sojenje je etiketiranje in primerjanje in ne povzroča nič drugega kot bolečino.

3. Poiščite mentorja, ki vam bo pomagal uporabljati vedenje, ki vključuje tudi samospoštovanje. To je bistveno za vaš pravi uspeh.

4. Spoznajte svoja čustva, fizična in psihična, in spoznali boste, kaj v resnici želite. Največje odločitve so narejene na podlagi čustev, podkrepljenih z logiko.

5. Ko govorite s sabo ali z drugimi, uporabljajte jezik, ki vključuje samospoštovanje. Besede ustvarjajo čustva, ki pa vplivajo na vaše vedenje.

6. Sprejmite odločitve in potem jih izpeljite. Nemogoče je narediti vse, zato je odločanje zelo pomembno.

7. Popravite spoštovanje do sebe in vaš strah pred neuspehom in zavrnitvijo se bo zmanjšal. Spoštujte se in verjemite vase. Potem boste lahko pomagali drugim.

8. Delajte stvari, ki jih nosite v srcu, ne zadovoljujte drugih ljudi. Sledite svojim sanjam. Ne pustite ljudem, da vas prisilijo v dejanja, ki niso na vašem seznamu in niso v vašo korist.

9. Delajte tako, kot da boste živeli večno. Živite, kot da boste umrli jutri.

10. Ljubite brezpogojno in smejte se bolj pogosto. Polepšali boste dan sebi in mogoče še komu drugemu.

11. Zamenjajte ‘ne morem’ z ‘nočem’ (ali ‘nisem si tega izbral’). ‘Ne morem’ je največkrat samo izgovor. Je neodgovoren in ponavadi pomeni, da se bojite soočiti z resnico. Če rečete ‘nočem’, to pomeni, da ste življenje vzeli v svoje roke.

12. Ustavite se in povohajte vrtnico. Cenite sebe in svoje delo. Cenite malenkosti. Uživajte v potovanju.

13. Bodite vi. Dopustite, da vas ljudje spoznajo. Ne pretvarjajte se, da ste nekdo drug. Potem boste vedeli, da vas imajo ljudje, ki vas imajo radi, res radi zaradi vas samih in ne zaradi tega, kar delate.

14. Sprejmite poklone in se zanje zahvalite. Cenite vsako poklonjeno darilo.

15. Dajajte brezpogojno, brez pričakovanja, da vam bo kdaj vrnjeno. Bolje se boste počutili.

Skupine:

Za navdih,

Zadnja posodobitev 30/05/2019