Vzroki kašlja

Postnazalna drenaža in astma
Kašelj lahko povzroča sluz, ki polzi iz ozadja nosu. Najpogostejši vzroki kroničnega perzistentnega kašlja so: postnazalna drenaža (sluz, ki polzi iz ozadja nosu) (29%), astma (25%), in astma s postnazalno drenažo (18%).

Infekcije zgornjih dihalnih poti
Pogost vzrok kašlju so vnetja zgornjih dihal, ki so posledica virusne okužbe. Pri otroku lahko vnetje v zgornjih dihalih povzroči zožitev dihalnih poti, kar pripelje do krupa (stanje, ki ga označuje hripavost, slišno dihanje in lajajoč kašelj) ter oteženega dihanja. Pri oslovskem kašlju (pertussis) gre za okužbo z bakterijo Bordetella pertussis.

Vdihavanje alergenov, dražečih plinov in dima
Mnogo kašljev je posledica draženja dihalnih poti s prahom, plini ali dimom (cigaretni dim!)

Kronični bronhitis
Bronhitis je vnetje bronhijev, dihalnih poti v pljučih. Povzroča gosto sluz in izmeček ter hud kašelj. Pogosto se pojavlja pri kadilcih, lahko je posledica okužbe.

Pljučnica

Okvara pljučnega tkiva pri pljučnici povzroča boleč in produktiven kašelj. Pri virusnem bronhitisu in virusni pljučnici je kašelj pogosto suh in trdovraten in moti spanec.

Bronhospazem (začasna zožitev sapnic)
Povzroča suh kašelj, ki je ponoči običajno hujši. Značilen je za astmo, vendar je lahko posledica okužbe ali alergične reakcije.

Bronhiektazije (razširjenost ali zmaličenost sapnic)
Pri tem stanju se v sapnicah nabirajo velike količine gnojnega izmečka. Bolnika stalno silijo na kašelj in navadno je izmečka obilno, včasih je krvavkast.

Kronične pljučne bolezni

kašelj