10 zdravstvenih zapovedi za ženske

V poplavi zdravstvenih nasvetov preberite o zdravstvenih zapovedih, ki bi jih ženske morale čim bolj upoštevati. Začnite počasi, nato bo šlo samo od sebe. Danes se lahko odpoveste gaziranim pijačam in raje pojeste eno banano … V enem letu pa se pomladite z dvesto orgazmi.

Pretirana čistoča ni dobra. Čiste roke so osnova, a za umivanje sta dovolj običajno milo in voda, zato je odveč panično posegati po raznih antibakterijskih milih in dezinfikacijskih sredstvih. Ti namreč lahko zamajejo ravnotežje bakterij, saj “dovolijo” prevlado močnejših bakterij.

Ne gaziranim pijačam. Fosforne kisline, ki so v dietnih kolah, so na embalaži označene z E338, krive pa so za zmanjšano absorbcijo kalcija v telesu. Ženskam, ki so popile pet gaziranih pijač tedensko, od tega štiri kole, so izmerili za štiri odstotke nižjo gostoto kosti, kot tistim, ki gaziranih pijač niso uživale, je pokazala raziskava.

Brez pretiranega hujšanja. Veliko se piše in ve o tveganjih, ki jih prinaša debelost, manj znano pa je, da tudi pretirana mršavost za telo ne pomeni nič dobrega. Naj omenimo le to, da ženske, ki imajo indeks telesne mase nižji od 18,5, velikokrat težje zanosijo, bolj pa so izpostavljene osteoporozi.

Brez cigarete. Kajenje ne povečuje le tveganje za raka na pljučih, ampak tudi tveganje za raka materničnega vratu – kadilke so kar dvakrat bolj izpostavljene raku materničnega vratu kot nekadilke, saj nikotin slabi odpornost organizma na HPV, humani papiloma virus, ki lahko povrzoči raka materničnega vratu.

20 minut sonca za plodnost. Eden najpogostejših vzrokov za neplodnost žensk je sindrom policističnih jajčnikov, katerega posledica so neredne ovulacije. Večina žensk, ki ne ovulirajo redno, pa ima v telesu premalo vitamina D – ta ob izpostavljenosti soncu nastaja v koži –, pravijo strokovnjaki za plodnost. Znanstveniki z univerze Yale so prišli do zaključka, da so ženske z nerednimi menstruacijami, ki s hrano dobijo dodatne količine vitamina D (dobri naravni viri vitamina D so ribje olje, sardine, losos, tuna, mleko in mlečni izdelki), celo za 99 odstotkov manj izpostavljene nerednim ovulacijam in sindromu policističnih jajčnikov. Sicer pa je dvajset minut na soncu dnevno povsem dovolj, da v telesu nastane zadostna količina vitamina D, “odgovornega” za absorbcijo kalcija in fosfatov.

Več banan. Četrtina žensk v srednjih letih se srečuje s tesnobo ali depresijo, je pokazala britanska raziskava. Velikokrat je kriva nizka raven serotonina, hormona sreče, ta pa je povezana s pomanjkanjem aminokisline triptofana, ki je telo ne more proizvajati samo, ampak jo je v organizem treba vnesti s hrano. Nekateri strokovnjaki menijo, da je raven serotonina možno zvišati z uživanjem s triptofanom bogate hrane – banan, puranjega mesa, sira, suhih sliv in datljev, soje … Štiri do enajst banan na teden naj bi bilo več kot dovolj za “ustvarjanje” zadostnih količnin hormona sreče.

Ne alkoholu. Čeprav vinu pojejo hvalospeve, ga strokovnjaki ženskam odsvetujejo. Enako velja za vse druge alkoholne pijače. Že samo kozarec vina dnevno naj bi tveganje za raka dojke povečal za približno deset odstotkov, večje pa je tudi tveganje za vse druge najpogostejše vrste raka. Znanstveniki pravijo, da spodnje meje količine alkohola, ki ga ženske lahko spijejo brez škode, pravzaprav ni.

Vsaj dva otroka do tridesetega leta. Raziskave so pokazale, da imeti otroka med dvajsetim in tridesetim letom zmanjšuje tveganje za raka dojke za sedem odstotkov – primerjali so torej ženske, ki so rodile do tridesetega leta, in tiste, ki niso. Veliko vlogo pri tem igra estrogen. Med nosečnostjo in dojenjem je estrogena, ki “hrani” raka, v ženskem telesu manj. Dojenje naj bi zato trajalo čim dlje.

Dvesto orgazmov na leto. Nek znan ameriški kardiolog z univerze Columbia je pojasnil: “Z dvesto orgazmi na leto lahko svojo psihološko starost zmanjšate za šest let.” Dvesto in šest sta številki, do katerih so prišli na podlagi raziskave, ki je proučevala vpliv spolnosti na zdravje.

Skupine:

Za navdih,

Zadnja posodobitev 31/01/2024