torek , februar 19 2019
Domov / Prosti čas / Vzroki kašlja

Vzroki kašlja

Vzroki kašlja

Postnazalna drenaža in astma
Kašelj lahko povzroča sluz, ki polzi iz ozadja nosu. Najpogostejši vzroki kroničnega perzistentnega kašlja so: postnazalna drenaža (sluz, ki polzi iz ozadja nosu) (29%), astma (25%), in astma s postnazalno drenažo (18%).

Infekcije zgornjih dihalnih poti
Pogost vzrok kašlju so vnetja zgornjih dihal, ki so posledica virusne okužbe. Pri otroku lahko vnetje v zgornjih dihalih povzroči zožitev dihalnih poti, kar pripelje do krupa (stanje, ki ga označuje hripavost, slišno dihanje in lajajoč kašelj) ter oteženega dihanja. Pri oslovskem kašlju (pertussis) gre za okužbo z bakterijo Bordetella pertussis.

Vdihavanje alergenov, dražečih plinov in dima
Mnogo kašljev je posledica draženja dihalnih poti s prahom, plini ali dimom (cigaretni dim!)

Kronični bronhitis
Bronhitis je vnetje bronhijev, dihalnih poti v pljučih. Povzroča gosto sluz in izmeček ter hud kašelj. Pogosto se pojavlja pri kadilcih, lahko je posledica okužbe.

Pljučnica

Okvara pljučnega tkiva pri pljučnici povzroča boleč in produktiven kašelj. Pri virusnem bronhitisu in virusni pljučnici je kašelj pogosto suh in trdovraten in moti spanec.

Bronhospazem (začasna zožitev sapnic)
Povzroča suh kašelj, ki je ponoči običajno hujši. Značilen je za astmo, vendar je lahko posledica okužbe ali alergične reakcije.

Bronhiektazije (razširjenost ali zmaličenost sapnic)
Pri tem stanju se v sapnicah nabirajo velike količine gnojnega izmečka. Bolnika stalno silijo na kašelj in navadno je izmečka obilno, včasih je krvavkast.

Kronične pljučne bolezni

kašel-1

Poglej še

Torta za rojstni dan

TORTA ZA ROJSTNI DAN Peka torte je lahko zabavna. Pravi navdih in ustvarjanje.

Ta stran za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo? Več ...

Nekateri deli te spletne strani uporabljajo piškotke. Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se s spletne strani naloži na uporabnikov računalnik. Na vašem računalniku ne povzroča nobene škode in ne vsebuje nobenih virusov. Piškotki z naše spletne strani ne zbirajo nobenih osebnih informacij. Informacije, ki jih vsebujejo ti piškotki, omogočajo lažjo uporabo naših spletnih strani in izboljšajo uporabniško izkušnjo. Seveda lahko našo spletno stran uporabljate tudi brez piškotkov. Če ne želite, da bi se piškotki na vašem računalniku shranjevali, lahko to možnost v nastavitvah brskalnika izključite. Shranjene piškotke lahko pod nastavitvami brskalnika kadarkoli izbrišete. Če piškotkov ne boste sprejeli, pa to lahko privede do omejitve obsega naše ponudbe.

Zapri