Ko se ločimo, mnogokrat ne moremo naprej, ker nas čustva zadržujejo v preteklosti.

Ločitev. Neznosen čas in velik vir bolečine. Poznate te občutke? Ste ravno zdaj ujeti vanje?

Čas brez ljudi, ki so bili naša največja ljubezen. Partnerji, na katere smo se naslonili, ko smo imeli težave in jim zaupali svoje skrbi. Partnerji, s katerimi smo sanjali o večni sreči v dvoje. Partnerji, s katerimi imamo skupne otroke. Ljubljene živali. Partnerji, s katerimi smo na obali sedeli objeti in občudovali zaton sonca in ne naše ljubezni.

Potem se je nekaj zgodilo v njih. Morda so se odločili za druge partnerje. Morda so nas zapustili, ker jim več nismo bili všeč. Morda se je nekaj spremenilo v nas samih. Nekaj so storili napačno in smo jih morali zapustiti.

TAKO SE JE ZGODILO in TAKO SEDAJ JE.

Življenje teče naprej. Sami smo odgovorni za svoje življenje. Zapustil vas je partner, vaše razmerje se je končalo. Imate zamere, ki jih ne znate opustiti. Svoje dneve preživljate v razmišljanju na maščevanje bivšemu partnerju. Prejočete, ker se počutite izdani, zavrženi, prevarani. Iščete rešitev, podajate se v alkohol, droge, prenajedanje. Daje vas depresija, doživljate živčne zlome. Ne znati najti poti na dan, kjer bi ponovno lahko zaživeli.

Vaš največji problem je, pomanjkanje samozavesti in lastne ljubezni. Ljubezni do samega sebe. Samozavest je tista, ki vas uči, da ste v svojem življenju najpomembnejša oseba vi sami. Da se morate ljubiti, tudi takrat, ko vas drugi zapustijo. Da se morate postaviti zase, ko vas drugi izsiljujejo, ponižujejo.

Lastna ljubezen premaga vse ljubezni, ki za nas niso zdrave. Zdravi pa niso odnosi, kjer eden izmed partnerjev ponižuje drugega. Kaže svojo premoč. Prihaja domov pijan. Goji ne zdrave prijateljske odnose. Ne zna deliti nežnost. Ima ljubimce. Je ne radodaren. Vas pretepa. Vas v družbi ponižuje. Se ne zanima za vas. Mu je vseeno za vaše počutje. In vse, kar povzroča, da Vas boli.

Ob razhodu ste pogosto deležni kritike, kako ste sami krivi za vse. Celo zatrdi vam, da ste si zaslužili klofuto. Da tudi v najtežjih primerih vas bodo ti ljudje skušali pretentati, da ste krivi. Krivi za njihova dejanja. In če ste tukaj nizki v svoji samozavesti, potem si postavite tisto usodno vprašanje; “Tega ne bi smela storiti.” In hkrati že čutite krivdo.

Ne niste krivi vi! Če vaš partner pije! Niste krivi VI! Če vas pretepe, si niste tega zaslužili VI! Če je odvisnik od drog, če je goljuf – niste krivi vi! Naj vas tokrat samozavest predrami in vam sporoči, da poberite šila in kopita, ter zapustite takšne prazne osebe. Vaša naloga je, da poskrbite za svoje življenje. Da vzpostavite ljubezen do sebe in ustvarite notranjo harmonijo. Da se imate radi in se veselite vsakega dne, ki se imenuje MOJE ŽIVLJENJE.

Nastja Klevže

poskrbite za mir v srcu

Po ločitvi je treba opustiti zamere

 

Skupine:

Kolumne,

Zadnja posodobitev 01/02/2024