KAKO TOREJ NAPREJ?

Prvi korak potem, ko ostanete samski, je, da si to priznate.
Drugi korak je, da nadaljujete z življenjem. To seveda ni preprosto. Težko je, ko se po končanem razmerju nenadoma začnete spraševati, kaj boste počeli v soboto zvečer, s kom boste zjutraj pili kavo, koga boste klicali in spraševali, kdaj pride domov.

Zastavljajo se vam številna vprašanja. Kako preboleti preteklo razmerje in se hkrati odpreti za nove možnosti in priložnosti? Kako se spopasti z občutki nemoči in negotovosti, sploh takrat, ko ste znova pripravljeni na spoznavanje novih ljudi? Kam vas bo popeljalo naslednje razmerje? Se boste znova opekli? Se v to sploh podati?

Naučiti se vnovičnega samskega življenja je težko, ni pa nemogoče. Dlje ko ste bili v zvezi, več sprememb lahko pričakujete – toda vse ne bodo slabe!

Najprej boste verjetno ugotovili, da se je vaše družabno življenje omejilo. Povsod okrog vas bo vse polno poročenih ter vezanih prijateljev, znancev, sodelavcev. To je seveda pričakovati, vendar naj vas ne vrže iz tira.

Med odkrivanjem nove izkušnje boste pogosto živčni, prestrašeni in osamljeni. Vse to je povsem normalno; malo strahu je, kot smo že povedali, sprejemljivo, ne smete pa dovoliti, da bi ti občutki uničevali nekaj, kar bi sicer lahko bilo veselo življenje.

Še posebno, če vaše novo samsko življenje pomeni selitev v drugo mesto ali druge korenite spremembe, bo vaše prizadevanje, da bi si ustvarili novo življenje, drugačno in težje.

Vsekakor upoštevajte, da morate živeti! Nihče ne bo potrkal na vaša vrata in se vam ponudil, med ljudi se morate pomešati sami. Bodite torej dejavni in družabni. Sklepajte nova znanstva in ne zanemarite starih.

Omislite si nove konjičke in jih povežite z dosedanjimi. Toda obenem bodite pripravljeni tudi na to, da se spremembe ne bodo zgodile čez noč. Lahko traja mesece, celo leta; uvajajte jih postopno, saj boste le tako pridobili potrebno samozavest za premik v novo življenje.

OBNOVITEV SAMOSPOŠTOVANJA

Konec vsakega razmerja slabo vpliva tudi na samospoštovanje, neprimerno samospoštovanje pa vzbuja občutek manjvrednosti in posledično še večje osamljenosti. Krepitev samospoštovanja je torej sestavni del premagovanja osamljenosti.

Pozitivna samopodoba se razvije s časom, pri čemer je pomembno, da:

– verjamete vase. Verjeti morate, da ste dovolj dobri, da si zaslužite najboljše zase, da ste prikupni,

– stopite v stik s svojimi občutki. Če ste jih bili vajeni tlačiti, zanikati, ste nemara izgubili stik z njimi. Naučite se jih izražati.

– prepoznate in uresničite spremembe v svojem življenju. Te spremembe lahko zadevajo prijateljstvo, konjičke, službo, občutke, stališča itn. Najpomembneje je, da izberete spremembe, ki jih sami hočete, ne tistih, ki jih za vas hočejo drugi.

– se nagrajujete za trud in uspehe, ki jih dosegate postopno.

moja pot

Skupine:

Kolumne,

Zadnja posodobitev 31/01/2024