Odpuščanje je zame osvobajanje nemira, ki je nastal zaradi razočaranja v odnosu z drugimi ljudmi. Najtežje odpustimo ljudem, ki jih še vedno imamo ali smo jih imeli radi. Ljudem, s katerimi smo delili najlepše zgodbe, ustvarjali nepozabne trenutke. Ljudem, ki smo jim zaupali in smo verjeli vanje.

Tako malo je potrebno, da se odnosi skrhajo, da se razmerja prekinejo, da se ohladijo čustva. Nihče ne more vplivati na določena dogajanja, ki se nam zgodijo v življenju. Naše predstave o življenju in o določenih ljudeh so zelo lepe. Včasih preveč idealne, da bi bile resnične. Vsi si želimo, da bi vse okoli nas bilo prijazno, za nas prijetno. Naše predstave pa se kaj kmalu lahko spremenijo v odnosih s tistimi, ki so nam blizu.

Razačoranje je zelo veliko, ko spoznamo človeka, še v drugačni luči, z njegovim drugačnim vedenjem. Z njegovimi najslabšimi točkami. Težko je razumeti vzorce, ki jih človek skriva pred nami, a jih nosi v sebi. Jih živi in so njegovo življenje.

Alkoholik ne bo nikoli priznal na začetku, da ima težave z alkoholom. Šele, ko se bo počutil domače v odnosu z drugo osebo, bodo prišle na dan težave, ki jih alkohol povzroča. Ko smo v takšnem razmerju, se nam človek, ki smo ga imeli radi in smo si želeli z njim živeti drugačno zgodbo, kaj kmalu prikaže v drugačni luči. Če ga ne moremo sprejeti, kar je najbrž zelo težko, se v odnosu pojavljajo velike težave. Nekatere so tako velike, da pride do prekinitve odnosa. Zamere, ki so nastale v tem odnosu, ali po končanem razmerju, pa lahko trajajo še zelo dolgo in povzročajo posamezniku veliko stisko.

Če smo pripravljeni na tej stopnji razumeti, kaj pomenijo zamere, kako nas uničujejo, lahko zavestno spreminjamo svoj pogled in dojemamo, da nismo krivec napak. Smo odrasla odgovorna oseba, ki mora poskrbeti zase za svoje razmišljanje. S časoma se zamere z razumevanjem zmanjšujejo, človek začne odpuščati. Proces odpuščanja je odvisen od vsakega posameznika posebej. Nekateri lahko odpustijo prej, drugi pa potrebujejo več časa. Čas ni pomemben. Pomembno je, da se človek začne zavedati, da začne odpuščati.

Odpustiti ne pomeni pozabiti. Vendar ob spominu na te dogodke, nam ne osebe in ne zgodbe ne povzročajo več bolečine.

Mnogi so se zlomili, ker zaradi jeze in zamere niso zmogli naprej. Človek, ki goji zamere, si težko na novo začne ustvarjati in graditi življenje.
Alkohol je le eden od številnih dejavnikov, ki povzroča veliko razhodov in bolečih zgodb. Tudi pri drugih zgodbah se moramo zavedati, da je odpuščanje potrebno. Zase, za svoj mir, za svojo srečo.

Lahko, da ste prav vi dane eden tistih, ki bi nekomu lahko nekaj odpustili. Saj veste, zase … Vi ste najbolj pomembni.

ODPUSTI ljudem, ki so te prizadeli in spoznal boš, kako čudežno darilo je odpuščanje!

nastja

Skupine:

Kolumne,

Zadnja posodobitev 01/02/2024