Ko pristaneš na razpotju, začutiš željo po tem, da bi postal srečen. V nenehnem iskanju sreče se veliko ljudi znajde v vrtincu žalosti in neuspešnega iskanja sreče.

Ko nezavedno iščemo, ustvarjamo ali razmišljamo o sreči, se ob vsem tem vedno znova v nas porajajo misli, ki nam šepetajo, kaj si želimo, kaj potrebujemo, da bomo srečni.

Vsi poznamo primer, ko v izložbi vidimo lepo oblačilo in si ga želimo. V nas se prebudi velika želja po tem oblačilu. V naših mislih se sprožajo različni signali, ki nam za trenutek zameglijo vse ostale misli. Želja, ki je tako velika, nas kar obdaja z občutkom, ki je podoben sreči. Ko si oblačilo kupimo, pa ima le še majhno moč, da bi se z njim počutili srečni. Včasih že ob nakupu mine val navdušenja in oblačilo pristane v omari, ne da smo ga sploh kdaj oblekli.

Tudi z odnosi je tako. Imamo predstavo o partnerju. Če smo samski, si želimo ljubezen. Imamo samo lepe misli, želje, predstave … Ko partnerja spoznamo, ko se začne resen odnos, smo velikokrat razočarani, saj ne ustreza naši predstavi. V nas se nakopičijo negativna čustva – razočaranje, žalost, obup … Vse lepe misli, želje in predstave, ki smo si jih ustvarili, izginejo.

Vsi poznamo takšne občutke, ko nas misli razjedajo. Ko se v bistvu zbudimo in so že prve misli negativne. Čez dan se nam nehote kopičijo prav tako negativne misle. Včasih se niti ne zavedamo, o čem vse razmišljamo in kakšno dramo je sposoben ustvariti naš um. Zvečer, preden zaspimo, imamo spet veliko časa, da razmišljamo in tonemo.

Naš um ni kaj druga kot dober igralec. Rad razmišlja pozitivno, še raje pa negativno. Poleg pozitivnih čustev je v nas tudi veliko negativnih. Nekatera smo pridelali sami, druga smo prejeli iz izkušenj. Negativne misli so kakor mlinček. Vse, kar vržeš vanj, vse zmeša. Če uporabiš sveže, zdravo sadje, boš dobil svež in zdrav napitek. Če boš med zdravo sadje vrgel le en košček gnilega sadja, bo ves napitek imel okus po gnilobi.

Tudi negativne misli prevzamejo moč nad nami. Če jim to dovolimo, ali če se ne zavedamo, kakšno moč imajo nad nami. Večini težkim trenutkom sem postala kos, ko sem zmogla spremeniti svoje misli. Vem, lažje je to napisati, kot to uresničiti. Vendar je mogoče.

Ko začutiš, da imaš nečesa dovolj, da te res močno razjeda, takrat si na križišču sprememb. Takrat si se odločil, da je dovolj. Dovolj zaradi sebe. Takrat je najboljši trenutek, da začneš sprejemati nove misli. Lepše. Pozitivne. To je trenutek, ko ljudje in dogodki, ki so te žalostili, izgubljajo moč, ti pa se začneš polniti z novo energijo. Z leti se naučiš prepoznavati tok negativnih misli in spoznaš, kako se čim prej rešiti iz takih obdobij.
Ko zavestno spreminjamo svoje misli, spreminjamo svoje življenje. Tudi na lepe in pozitivne misli se človek navadi. Prepričana sem, da samo človek, ki živi z mirnimi mislimi, je zares srečen človek. Ne potrebujemo veliko, da smo zares srečni. 

Skupine:

Kolumne,

Zadnja posodobitev 01/02/2024