Živela sta kmet in njegov osel, oba stara in željna počitka zaradi življenskih izkušenj. Nekega dne je star in napol slep osel padel v star, zapuščen vodnjak. Kmet ni vedel, kaj naj stori – vodnjak je bil star in neuporaben, osel prav tako.

Domislil se je izjemne rešitve. Z eno samo potezo bo rešil dva problema. Odločil se je, da bo zasul vodnjak z oslom vred. Ni se mu izplačalo vleči stare živali iz mokre pasti. Sosedje so prišli pomagati človeku, ki je imel težave. Prijeli so za lopate in začeli metati zemljo v stari vodnjak. Žival je prosila za usmiljenje, a ga ni bilo.

Potem je utihnila, čeprav so ljudje še vedno metali zemljo nanjo. Vsakič, ko je na osla padla gruda zemlje, je žival to zemljo preprosto stresla s sebe in stopila nanjo. Tako si je počasi utirala pot na svobodo. Kmalu so vsi presenečeni opazovali osla, ki je izstopil iz starega vodnjaka.

Življenje bo metalo na vas vse vrste zemlje, od mehke, trde do blatne, črne. Uporabite zvijačo in preprosto stresite s sebe vse te smeti in stopite nanje tako, kot je to storil stari osel. Vsaka od vaših težav je samo stopnica gor, v višave. Iz najglobljih lukenj in pasti se lahko rešimo le, če se ne predamo in poiščemo rešitev. Drugi ne bodo pomagali, vsak od njih bo na nas metal samo svojo zemljo. Naučiti se moramo aktivirati svojo moč in sami poiskati svojo rešitev.

Vedno, ko boste to počeli, se spomnite na starega osla in na njegovih pet pravil, ki nam ponujajo rešitev:osel

Osvobodi svoje srce sovraštva.
Osvobodi svoj um skrbi.
Naj bo tvoje življenje bolj preprosto.
Daruj, ne da bi v zameno kaj pričakoval.
Ljubi več in … otresaj s sebe zemljo, kajti v tem življenju moraš postati rešitev in ne več problem.

Nauk zgodbe?

Osel se je domislil genialne rešitve zato, ker njegovega uma niso zapolnjevale misli sovraštva do kmeta, ki mu ni pomagal. Ni se spominjal dogodkov, ko je kmetu sam pomagal, ker je to takrat pač delal brez potrebe, da bi mu kmet moral kaj vrniti v zameno. Prav tako ni igral vloge žrtve, torej v sebi ni imel misli, ki bi mu jemale pozornost in moč, ko bi jokal nad svojo zlo usodo. Bil je pač samo navaden in preprost osel in kot tak je razumel, da so zemljo metali ljudje samo zato, da bi potem on pač stopil na njo in se rešil. Zato se je zemlje razveselil in jo razumel kot priložnost, da prileze na vrh, na svetlobo.

 

Skupine:

Zgodbe za dušo,

Zadnja posodobitev 07/07/2019