Nekaj načel, s katerimi bomo lahko gradili resnično skladen odnos in preprečili številne napake.

Obetavni so tisti odnosi, ki obetajo trajnost, stabilnost in hkrati veselje obeh partnerjev. Takšni odnosi temeljijo na načelih tako imenovane zdrave ljubezni.
Ameriški psiholog Tracy Cabot izpostavi 12 glavnih načel zdrave ljubezni – tistih, ki jih je človek lahko vesel in so napolnjena z življenjem, ki človeku ne odvzame počitka, spanja in moči.

1. Kadar dva vstopita v spolne odnose, se more življenje vsakega od niju izboljšati. Če se pa življenje zaostruje, ali se med seboj vlečeta navzdol, na koncu nekdo začuti željo zapustiti odnos.

2. Ljubezni se ne da kupiti. Če to naredite, ne pričakujte, da bodo vaši stroški poplačani.

3. Izogibajte se ljubosumju. Ne izovite ljubosumja. Je isto kot igrati se z ognjem. Nekateri so prepričani, da se splača. Ljudje smo že sami po sebi nagnjeni k ljubosumju inpotem pomanjkanju zaupanja, tako da se ljubosmje ne sme povzročati namenoma.

4. V zdravem romantičnem razmerju sta oba parnerja enako odvisna drug od drugega.

5. Oseba, ki zreloo ljubi ne zahteva dokazil o partnerjevih vzajemnih občutkih. Ter sam dokaže svojo ljubezen.

6. Pazite pri želji o spremembi partnerja. Če ob partnerju vključite drugo osebo, se opomnite, da ta nov človek morda ne bo hotel, ostati z vami.

7. Potrti ljudje težko ljubijo. Ljubezen naj bi človeka osrečila. Izbrati nekoga še ne pomeni, da bomo srečni.

8. Nepredvidljivost. Ženske pogosto mislijo, da jih bodo princi rešili vseh težav. Nihče pa rad ne prenaša histeričnih ispadov, tako imenovanih bomb. Od njih ni kaj dosti za pričakovati in lahko eksplodirajo v vsakem trenutku. Nepredvidljivi napadi zgube živcev, lahko vezo prav tako ubijejo kakor popolna predvidljivosti.

9. Da bi našli srečo, kot konstanto, morate ljubiti modro. Če partner vedno ne odgovori na vaše očitno ogorčenje, še to ne pomeni, da je gluh, tudi ne pomeni da je slab ali brezbrižen.

10. Če ste v dvomih o načrtovanih ukrepih, je bolje, da se jih vzdržite. Bolje je počakati, da se najde najboljša rešitev.

11. Če se je partner naučil, da lahkoz vami ravna grdo, boste potrebovali ogromno časa za preprečitev takšnega vedenja.

12. Ljudje se počutijo najbolje s partnerji, s katerimi so na enakem socialnem položaju.

Vaš vrednote se morajo ujemati. To pomeni, da če imate univerzitetno diplomo, morate iskati partnerja z univerzitetno diplomo.
To pravilo pojasnjuje ravnovesje med enakovrednimi partnerji, združuje socialne ravni in splošna stališča, na eni strani ter zagotavljanje harmonije in ravnotežja na drugi strani.

Če boste ugotovili, da partner krši več teh načel, je bolje se tej osebi izogibati.