Vse, kar Indijanec dela, se razkriva v podobi kroga. V krogu utripa moč sveta. Vse teži za tem, da se uvije v krog. Takrat, ko smo bili srečno in čvrsto ljudstvo, nas je krepila moč svetega obroča. Dokler je bil sklenjen, nepoškodovan, je bilo ljudem dobro. Cvetoče drevo je stalo v njegovem središču in hranile so ga vse štiri strani neba. Vzhod je prinašal mir in svetlobo, jug je razširjal toploto, zahod je pošiljal dež, sever z ledenimi viharji pa nam je podarjal vztrajnost in moč.

V krogu se dopolni vse, kar se na svetu dogaja. Nebo je okroglo in slišal sem, da je zemlja okrogla, da je kot žoga, in njej so podobne tudi zvezde. V silni moči se vrtinči veter. Ptice spletajo okrogla gnezda, ker je njihova vera podobna naši. Okrogla sta sonce in luna. V neprekinjenem krogu vzhajata in zahajata.

V ponavljajočem se zaporedju prihajajo in odhajajo letni časi. Krožnemu toku sledi življenje, od otroštva do otroštva. Naša bivališča so bila okrogla kot ptičja gnezda, postavljena v krogu, v obroču našega ljudstva, gnezdo iz mnogih gnezd, v katerem smo negovali in vzgajali otroke – po volji Velikega duha.
Podoba kroga
Hekaka Sapa

Pojasnilo: tipi je značilna oblika šotora prerijskih Indijancev. Indijanska filozofija kroga je močno vplivala na izobraževalni sistem novih indijanskih šol; cilj je celostno razumevanje vzgoje. Prerija je francoska beseda in pomeni travnik – velika travnata ravnina, ki jo na zahodu omejujejo Rocky Mountains. Bila je pašnik neštetih bizonjih čred.

iz knjige: Ali veš, da drevesa govorijo
Modrost Indijancev
poslovenil Ivan Sernec

Skupine:

Zgodbe za dušo,

Zadnja posodobitev 30/05/2019