Hude stvariZnanstveniki znajo izmeriti bolečino. Ocenjujejo, da migrenski glavobol boli bolj kot odrgnjeno koleno. Ugotovili so tudi, da najhujše bolečine, ki jih lahko izkusi človek, povzročata rojevanje in ledvični kamen, ki potuje po vodih.

S čisto fizičnega stališča oboje enako boli. S človeškega stališča pa sta obe bolečini zelo različni. Bolečina, ki jo povzroča ledvični kamen, je brezsmiselno trpljenje zaradi motenj v delovanju telesnega sistema. Porodna bolečina pa je ustvarjalna, ima pomen, saj daje življenje, nekaj prinaša. Zato bo človek z ledvičnimi kolikami dejal, da bi dal vse, da mu ne bi bilo treba teh bolečin prenašati, ženska, ki je rodila, pa preseže svojo bolečino in premišljuje, da bi izkušnjo ponovila.

Bolečina je cena, ki jo plačamo zato, ker smo živi. Ko bomo to razumeli, ne bomo več spraševali, zakaj moramo občutiti bolečino, temveč, kaj naj storimo, da bo bolečina dobila pomen in ne bo le nepotrebno, prazno trpljenje. Kako lahko spremenimo boleče življenjske izkušnje v porodne bolečine oz. v bolečine, iz katerih bo zraslo nekaj novega? Morda ne bomo nikoli razumeli, zakaj trpimo, in ne bomo nikoli mogli nadzorovati sil, ki povzročajo trpljenje, vendar lahko marsikaj povemo o tem, kaj nas prizadene in kakšni postanemo zaradi trpljenja. Zaradi bolečine postanejo eni zagrenjeni in zavistni, drugi pa občutljivi in sočutni. Nekatere boleče izkušnje postanejo pomenljive, druge zaradi posledic, ki jih prinaša bolečina, prazne in destuktivne.

Tako kot za bolečino velja tudi za smrtnost: na splošno je dobra za ljudi, povsem nekaj drugega pa je, če poskušamo prepričati človeka, ki mu je umrl nekdo od najbližjih, da je smrt dobra. To je do žalujočega kruto in lahkomiselno. Žalujočemu v takih težkih trenutkih lahko rečemo le, da je umrljivost eden od nespremenljivih pogojev življenja. Kot bolečine, tudi življenja ali smrti ne moremo zadovoljivo razložiti. Lahko se le poskušamo dvigniti nad vprašanje:

»Zakaj se je to zgodilo?«

In se začnemo spraševati:

«Kaj naj naredim sedaj, ko se je to zgodilo?«

Povzeto po knjigi Ko se hude stvari zgodijo dobrim ljudem (Harold S. Kushner)

Skupine:

Za navdih,

Zadnja posodobitev 30/05/2019