MNENJE NEKEGA MOŠKEGA

V zadnjih časih je postalo moderno, da se ženske razvajajo. Da si vzamejo čas zase, kot rečejo. Obiskujejo kozmetičarke, frizerke, pijejo martinije in v trgovinah z oblekami grupno zapravljajo ogromno denarja. Potem se jim zdi blazno fino, ko se s kar je mogoče velikimi vrečami z napisi Chanel, Esprit ipd. napotijo čez celo mesto ali – kar je med ljubljanskimi babnicami še bolj in – prek City Parka. To ne bi bilo moteče, če te iste dame podobnih užitkov ne bi odrekale moškim. Tipo se doma zavali v kavč, odpre pivo in hoče v miru pogledat dirko formule ena, ženska pa podivja, da je to neumnost, ugasni, ne prenašam Ališiča (le kdo pa ga). Podobno je, če fant kupi kakšno novo neumnost v smislu zabavne elektronike, doma jih pa sliši, kaj mu je treba kupovat te bedarije. Bog ne daj, da bi v gatah ležal na kavču, ker je to ogabno in neolikano, med tem ko si sme ženska s smrdečim lakom barvat nohte kar sredi dnevne sobe.

V časih feminizacije čez vse meje dobrega okusa so torej moške sprostilne navade okarakterizirane kot poneumljajoče ali ogabne nebodijihtreba, razvajanje sodobnih 24 ur dnevno zaposlenih žensk pa je nekaj nujnega, saj jih samo to ohranja pri življenju. Moški pravzaprav ne potrebujemo veliko; na sekretu mir, sicer pa družbo dobrih prijateljev in kozarec piva. Dama nas ima najbrž res za neumne, če za čisto preveč denarja kupimo nov mp3 player, toda, ko ga čez tri mesece potrebuje sama, je vsa sladka in prijazna.

S čim vse pa nategnejo sodobno žensko? Seznam bi bil predolg, začnemo pa lahko s kozmetiko. Sestra si je zadnjič že pred deseto zjutraj drugič navlažila roke in to kar sredi kavarne. Sicer ima menda suho kožo. Vse kreme še zdaleč niso enako dobre za vsako žensko, oz. vsaki ustreza določen tip žavbe, ki ga je mogoče najti samo s stalnim preizkušanjem, kar vključuje nakup kreme, dvodnevno uporabo in v končni fazi ugotovitev, da se pojavljajo mozolji. Sledi na ponoven neuspeh obsojen poizkus z naslednjo kremo. Zanimivo pri vsem tem je, da osebno ne potrebujem ničesar, pa imam kar solidno gladko kožo. Po kolesarjenju v mrazu sem se sicer občasno namazal po obrazu, a sem se tega vedno sramoval. Naslednja zanimivost je obstoj žensk, ki tovrstnih krem ne uporabljajo, njihova koža pa ni nič grša.

Višek kozmetične nategunske industrije so wellness centri (kako nobel se sliši, kajne) s ponudbo čokoladnih kopeli, masaž s toplimi kamni in nege telesa z grozdjem in grozdnimi produkti. Mimogrede jo ožamejo za 50 evrov in več. Dober približek wellness centrov je kar domača kopel z raznimi smrdečimi svečami, paličicami, kopelnimi solmi, romantično glasbo in celim protokolom umivanja las, pilinga, manikure, pedikure in maziljenja različnih delov telesa …

Povprečen moški ima nenormalne težave, če hoče zvečer ven. Kajpada, njegova družba prijateljev je neprimerna – “ne dovolim, da se družiš temi idioti, ko prideš domov, si drugačen”. Domov da se bo vrnil pijan, pa še druge ženske se bodo obešale po njem. Ko pa gre fina dama ven s svojimi prijateljicami, je vse v redu, ona pač potrebuje čas zase. Napedena se v nulo, da kar kliče po pozornosti (potem se ji zdi neznansko zabavno zapeljevat natakarja), njene praviloma ledig zafrustrirane prijateljice pa jo celo noč prepričujejo, da naj pusti tistega kretena.

Ženska gleda Seks v mestu in najhuje je, da se z junakinjami serije tudi identificira. Pri tem jih mora tip pustit pri miru, ker je to itak “edina nadaljevanka, ki jo gledajo”, kar je žal res, jo pa spremljajo še skoraj vse ostale nadaljevanke. Ko hoče on gledat fuzbal, pa ves čas teži, se stiska in misli, da je neznansko smešno, če mu nepričakovano zamenja program.

Za vse razvade pravimo, da so škodljive, npr. prekomerno pitje alkohola, kajenje, nažiranje, gledanje televizije … Le ženske razvade so nekaj pozitivnega, pa ne samo to, nanje so celo ponosne!

Zaradi teh razvad se menda počutijo bolj ženske.

Glavni generatorji teh idej so ženske revije s članki v smislu “Enkrat tedensko si privoščite cel dan samo zase in vaše male razvade”. Kljub temu, da se imajo za pametne, ženske ne pogruntajo, da je vsa ta periodika v službi kozmetične in modne industrije in da so v bistvu nategnjene na celi črti. Mislijo, da si z razvajanjem izboljšujejo kvaliteto življenja, v resnici pa nevede tekmujejo ena z drugo, kar jim bivanjski problem seveda le otežuje. V tekmo lahko vstopajo le z investiranjem v kozmetiko in najmodernejše škornje, vse to v funkciji zapeljevanja moških. Je že res, da lepoto opazimo prej kot pamet, res pa je tudi, da povprečnega moškega bolj kot vlažnost kože obraza zanima vlažnost kakšnega drugega predela ženskega telesa.

Konec koncev torej pridemo do ugotovitve, da je vso to šmarjenje in tako imenovano razvajanje brezpredmetno. Ženska mi je najbolj všeč zjutraj, ko se zbudi, pa se je vseeno ne ustrašim. Ljuba so mi dekleta, ki se razvajajo z izleti v okoliške gore, všeč so mi tiste, ki rade volje razveseljujejo z najboljšimi ocvrtimi jajci. Taka dekleta bodo vedno našle pravega, ker pošten moški to še vedno najbolj ceni. Napedenane prasičke na drugi strani pa bodo vedno nesrečne, saj privlačijo izključno enkratne podiralce, ki se gibljejo na relaciji fitnes – Global – postelja.

A se torej splača?

Written by

Nastja Klevže

Nastja Klevže - avtor Pozitivčic / motivacijske karte za navdih.