petek , december 14 2018
Novičke
Domov / Cistična fibroza 🌹 / Utrujenost je del mojega življenja – Utrujenost pri kronično bolnih

Utrujenost je del mojega življenja – Utrujenost pri kronično bolnih

Utrujenost je del mojega življenja. Kronično bolni ljudje se s to “stisko” lahko srečujemo vsak dan.

Spominjam se, da nikoli prej nisem imela rada popoldanskih ali nedeljskih počitkov, ker sem bolj aktivna oseba, ki raje ustvarjam, kot počivam. Zaradi zmanjšane pljučne funkcije in bolezni, ki jo imama, je žal tudi pri meni nastopila močna utrujenost.

Pravzaprav se sploh ne spominjam, kdaj se je točno začela pojavljati. Nekega dne sem se zavedala, da v zadnjem mesecu ogromno počivam, kar ni bila moja navada. Najbrž se je vse sprva počasi stopnjevalo in zato ni bilo tako izrazito opazno.

Izčrpanost se pojavi, ko opravljam že najlažja dnevna opravila. Pod dnevna opravila in dejavnosti bi sem razvrstila opravila, ki jih počnemo vsak dan. Tudi sprehod me lahko utrudi. Ko pospravljam stanovanje, zmorem manj. Ravno pri čiščenju in pospravljanju stanovanja sem sama opazila največjo razliko. Če sem pred leti zmogla pospraviti tri sobe v enem dnevu in storiti še kaj druga, kot na primer po končanem pospravljanju, si privoščiti še kavo s prijateljico, je danes to nemogoče. Pospravljanje mi gre zelo počasi. V enem dnevu zmorem npr. pospraviti eno sobo. Vmes prekinem z delom in posedim, da počivam. Po zaključenem pospravljanju pa sledi seveda počitek, ki so ga dejavnosti povzročile.

Tudi nepravilno izbrana športna dejavnost lahko bolniku prej škodi kot koristi.

V boj proti utrujenosti 🙂  – kako se sama borim proti utrujenosti

Ker sem se utrujenosti začela zavedati, in se z njo ne morem najbolj sprijazniti, je moj trenutni cilj, da poskusim nekaj storiti. Od lani že aktivno iščem metode, ki bi zmanjšale utrujenost, da bi čez dan zmogla biti čim bolj aktivna.

Prva sprememba, ki sem jo uvedla, je bila telesna vadba, v katero sem se vključila. Za vadbo sem se odločila, ker je vadba sestavljena individualno, prilagojena je zame. S točno načrtovano vadbo lahko postopoma vzdržim več in se tudi utrujenost zmanjšuje. Po nekaj mesecih treningih že opažam prve razlike.

Zame so tudi pomembne dihalne vaje, ki jih redno izvajam. Pri fizioterapiji uporabljam tudi posebne pripomočke, s katerimi aktiviram delovanje pravih mišič, saj pri nas bolnikih, zaradi slabih pljuč, na pomoč pri dihanju priskočijo tudi mišice, ki temu niso namenjene. Posledično temu, smo bolniki bolj utrujeni.

Utrujenost, ki jo povzroča bolezen, ni prijetna. Kadar se pojavi v najtežji obliki imam občutek, da me boli celo telo in tudi po počitku se ne počutim kot zdravi ljudje – polno energije.

Če ste opazili, da tudi vas pesti nenehna utrujenost, obiščite zdravnika, saj je utrujenost lahko vzrok kakšne hude bolezni.

Nastja

 

 

 “5-krat več energije porabi oseba s cistično fibrozo
za opravljanje najpreprostejših
del kot oseba, ki nama cf.”

Poglej še

Lepa misel je trik za srečno življenje

Ko pristaneš na razpotju, začutiš željo po tem, da bi postal srečen. V nenehnem iskanju …

Dodaj odgovor

Ta stran za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo? Več ...

Nekateri deli te spletne strani uporabljajo piškotke. Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se s spletne strani naloži na uporabnikov računalnik. Na vašem računalniku ne povzroča nobene škode in ne vsebuje nobenih virusov. Piškotki z naše spletne strani ne zbirajo nobenih osebnih informacij. Informacije, ki jih vsebujejo ti piškotki, omogočajo lažjo uporabo naših spletnih strani in izboljšajo uporabniško izkušnjo. Seveda lahko našo spletno stran uporabljate tudi brez piškotkov. Če ne želite, da bi se piškotki na vašem računalniku shranjevali, lahko to možnost v nastavitvah brskalnika izključite. Shranjene piškotke lahko pod nastavitvami brskalnika kadarkoli izbrišete. Če piškotkov ne boste sprejeli, pa to lahko privede do omejitve obsega naše ponudbe.

Zapri