torek , avgust 21 2018
Novičke
Domov / Kolumne ✍ / Če nam je všeč ali ne, naš um se neprestano vrača v preteklost

Če nam je všeč ali ne, naš um se neprestano vrača v preteklost

“Minilo je že leto dni, jaz pa še vedno ne morem preboleti, pozabiti … Vse bi dala, da se ponovi … Če bi takrat naredila tako, bi mogoče danes bilo drugače … ” So vam znani takšni in podobni stavki? So to misli, ki tudi vas prevzemajo in vam ne dovolijo, da bi srečno zaživeli v sedanjosti?

Velikokrat slišim, da so ljudje nesrečni zaradi zgodb in izkušenj, ki so jih preživeli. V preteklosti. Včasih je minilo že lepo obdobje, ko se še vedno živo spominjajo in zaradi bolečine hudo trpijo. Še danes so žalostni, nesrečni, nezadovoljni. Ne uspe jim zaživeti lepe in mirne sedanjosti.

Zakaj se to dogaja?

Če nam je všeč ali ne, naš um se neprestano vrača v preteklost.

Vprašanje je samo, kakšen pečat so v nas zapustile dobre ali slabe stvari.
V nas, v našem srcu. Od tega je tudi odvisno, kako se spominjamo, kako gledamo na stvari. V bistvu gre tudi za odločitve, ki jih lahko sami sprejmemo. Kako želim živeti.

Samo človek, ki se zaveda, da ga bolečina iz preteklosti hromi in mu ne pusti, da srečno živi v tem trenutku, lahko začne spreminjati jedro svoje bolečine.

Bolečina iz preteklosti lahko ima resnično moč nad nami samo, če ji mi to dovolimo. Vedno obstaja več pogledov, če se držimo negativnih prepričanj, se ne bomo srečali s pozitivnimi. Ne bomo srečni.

Spomini ne morejo vplivati na našo sedanjost, če mi tako želim. Sedanjost je lahko lepa, kljub vsemu, kar smo težkega preživeli.
V nas je izbira, ali želimo biti srečna oseba, ali oseba, ki jo spomini iz preteklosti bolijo.

Kako torej spremeniti svoja boleča čustva?

Prvi korak je zavedanje, da imajo čustva iz preteklosti moč nad nami, ker mi to dovolimo. Če želimo, da se to spremeni, moramo spremeniti svoje poglede. Če želimo biti srečni, se moramo napolniti s čustvi in razmišljanji, ki nas bodo osrečevali. 

Določene stvari mi je uspelo spremeniti tako, da sem v teh težkih obdobjih vedno iskala stvari, ki so me osrečevale. To je lahko bil klepet s prijateljico, pogovor z osebo, ki je preživela podobne stvari … Največkrat sem največje spremembe dosegla z ustvarjanjem. Počela sem stvari, ki so me vedno polnile – navduševale. Tako se je z dnevi tehnica iz žalostnostnih trenutkov vedno bolj nagibala v srečne. Ko čutiš svoj notranji mir in predvsem svojo notranjo srečo potem noben dogodek iz preteklosti več ne more boleti. Opustiš zamero. Bolečino. Postaviš se na noge. In zaživiš …

Prvi korak do spreminjanja je zavedanje, da imajo čustva iz preteklosti moč nad nami, ker mi to dovolimo

 

Poglej še

Odvisnost od odnosov

Odvisnost od odnosov Nemalo kdaj se znajdemo v zapletenem ljubezenskem razmerju. Zapleteno je beseda, ki …

Dodaj odgovor

Ta stran za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo? Več ...

Nekateri deli te spletne strani uporabljajo piškotke. Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se s spletne strani naloži na uporabnikov računalnik. Na vašem računalniku ne povzroča nobene škode in ne vsebuje nobenih virusov. Piškotki z naše spletne strani ne zbirajo nobenih osebnih informacij. Informacije, ki jih vsebujejo ti piškotki, omogočajo lažjo uporabo naših spletnih strani in izboljšajo uporabniško izkušnjo. Seveda lahko našo spletno stran uporabljate tudi brez piškotkov. Če ne želite, da bi se piškotki na vašem računalniku shranjevali, lahko to možnost v nastavitvah brskalnika izključite. Shranjene piškotke lahko pod nastavitvami brskalnika kadarkoli izbrišete. Če piškotkov ne boste sprejeli, pa to lahko privede do omejitve obsega naše ponudbe.

Zapri